fbpx
European Western Balkans
Politika

Vitale: NATO kancelarija spremna za nastavak saradnje sa Srbijom

BEOGRAD – NATO vojna kancelarija u Beogradu je u potpunosti spremna da nastavi saradnju sa Srbijom uz poštovanje njene politike vojne neutralnosti, izjavio je danas u Skupštini Srbije šef NATO kancelarije za vezu Tomaz Vitale, podsetivši na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je ta saradnja donela koristi i da se raduje nastavku partnerstva, prenosi FoNet. 

Stoltenebrg je to rekao, podsetio je Vitale, prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu.

Vitale je rekao da je i na NATO samitu ponovo potvrđena prednost patnerstva i istaknuto da će jačanje partnerstva doneti dobrobit.

Pročitaj još: Stoltenberg nakon sastanka sa Vučićem: KFOR najbolji dokaz da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije 

On je rekao da Srbija i NATO rade zajedno u različitim oblastima i da je NATO kancelarija spremna za nastavak saradnje, uz poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije.

“Privilegija je što sam danas mogao da razgovaram o razvoju partnerstva između NATO-a i Srbije sa poslanicima nakon samita lidera NATO u Briselu”, rekao je Vitale novinarima.

On je podsetio da su šefovi država i vlada NATO na samitu ponovo potvrdili da taj vojni savez ceni partnerstvo koje ima sa Srbijom, te da bi jačanje odnosa između NATO i Srbije bilo korisno za alijansu, za Srbiju i za ceo region.

“Pored toga lideri NATO su dogovorili ambicioznu agendu NATO 2030 koja ima značajan element koji znači da će se više posvetiti pažnja obukama i izgradnji kapaciteta sa partnerima poput Srbije”, rekao je Vitale.

Kako je istakao, ove godine obeležava 15 godina od kako se Srbija učlanila u program Partnerstvo za mir sa NATO, navodeći da je partnerstvo NATO i Srbije dugotrajno i stabilno.

Vitale je, inače, prisustvovao danas sastanku za narodne poslanike u organizaciji delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini NATO, a koji je održan radi boljeg upoznavanja narodnih poslanika sa radom članova te delegacije i sa temama koje se nalaze na dnevnom redu te međuarodne organizacije.

Parlamentarna skupština NATO je transatlanska interparlamentarna organizacija koja okuplja nacionalne parlamente 30 zemalja članica NATO, kao i partnerskih zemalja. Iako nezavisna od NATO, Skupština predstavlja značajnu vezu između NATO i nacionalnih parlamenata.

Podiže parlamentarnu svest o bezbednosnim pitanjima, povećava transparentnost NATO politika i unapređuje zajedničke vrednosti na kojima je zasnovana NATO alijansa.

Godišnje se održavaju dva zasedanja, prolećno i jesenje (godišnje), u različitim zemljama. Odbori i pododbori izrađuju izveštaje čije se nacrti razmatraju tokom prolećnog zasedanja Skupštine. Izveštaji se menjaju i ažuriraju pre razmatranja, izmena i usvajanja na godišnjem jesenjem zasedanju.

Na godišnjem zasedanju odbori takođe razmatraju smernice koje se izglasavaju u celini na Skupštini i upućuju Severnoatlanskom savetu.

Osim tokom skupštinskih zasedanja, odbori i pododbori se sastaju tokom godine u zemljama članicama i pridruženim zemljama da bi ih vodeći vladini i parlamentarni predstavnici, kao i akademici i stručnjaci, obaveštavali o situaciji. Srbija je  pridruženi član od 2007. godine

Povezani članci

Joksimović: Reforme su najbitnije u evrointegracijama

EWB

Han: Srbija će “vrlo brzo” postati deo EU, Brnabić: Očekujemo nova poglavlja

EWB

Srbija će učestvovati na Samitu EU u Sofiji

EWB