fbpx
European Western Balkans
Region

Vlada Crne Gore zvanično podržala REKOM

Duško Marković; Foto: Tanjug / Vlada Crne Gore

PODGORICA – Vlada Crne Gore je na svojoj poslednjoj sednici zaključkom podržala Inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ (REKOM).

Taj zaključak je usledio nakon manje od nedelju dana od sastanka premijera Crne Gore Duška Markovića i delegacije Inicijative predvodjene Natašom Kandić, kada je Marković izrazio “apsolutnu podršku njenom osnivanju” i želju “da sve države regiona pruže podršku (REKOM-u)”.

U zakljućku se navodi da “u vezi sa spoljno-političkom pozicijom Crne Gore, po pitanju ove inicijative, sa političkog aspekta i u kontekstu značaja regionalne saradnje, nema prepreka da Crna Gora izrazi spremnost za potpisivanje Deklaracije o osnivanju REKOM-a, kao potvrdu svog opredeljenja da na ovim osetljivim pitanjima pokaže odgovornost”.

U istom dokumentu se dodaje i da “Crna Gora kontinuirano ima pozitivan odnos prema REKOM-u” i da je Crna Gora dala doprinos “uobličavanju Statuta REKOM-a i njegovom usaglašavanju sa ustavno-pravnim okvirima zemalja bivše SFRJ”.

“Pozdravljamo spremnost premijera Duška Markovića da na samitu Berlinskog procesa u Londonu iskaže opredeljenje Crne Gore da učestvuje u osnivanju REKOM-a, potpisivanjem Deklaracije o osnivanju REKOM-a, i da ubuduće energično podržava ovaj proces koji ima veliki značaj za pomirenje u regionu”,  navodi se u saopštenju REKOM-a i Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Koalicija za REKOM i CGO su ocenili da zaključci Vlade Crne Gore mogu biti snažan podsticaj i za druge vlade u regionu, da Crna Gora može preuzeti i proaktivniji pristup u zagovaranju aktivnosti za uspostavljanja REKOM-a, imajući u vidu činjenicu da “jedino Crna Gora nema ozbiljnih otvorenih pitanja ni sa jednom od država bivše Jugoslavije na koji se Inicijativa odnosi”.

Inicijativa za REKOM nastoji da se u okviru Berlinskog procesa, na Samitu u Londonu 2018, potpiše medudržavni Sporazum o formiranju REKOM-a, odnosno Deklaracija o osnivanju REKOM-a, od strane svih premijera zemalja Zapadnog Balkana. Deklaraciju su pripremili članovi Regionalnog ekspertskog tima Koalicije za REKOM, sačinjenog od izaslanika predsednika država zemalja bivše Jugoslavije, a u skladu sa Izmenama Statuta REKOM, koji su predložili izaslanici za REKOM u konsultacijama sa predsednicima tokom 2014. godine.

Povezani članci

Kocijančić: Mogerini sa premijerima o koracima u 2018.

EWB

Mekalister: Da se uključe i lokalne vlasti, regioni

EWB

[CSF Trst] Forum civilnog društva u Trstu

EWB