fbpx
European Western Balkans
Region

Vlada Kosova usvojila Inicijativu za učlanjenje u INTERPOL

Enver Hodžaj; Foto: Bled Strategic Forum

PRIŠTINA – Vlada Kosova u tehničkom mandatu usvojila je na današnjoj sednici Inicijativu za članstvo Kosova u INTERPOL-u. Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj je i ovog puta istakao da je Priština “preduzela sve mere kako bi dobili podršku” država članica za ovo članstvo. Istovremeno, kosovski zvaničnici nastavljaju sa lobiranjem – ministar unutrašnjih poslova, Skender Hiseni, od juče boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, sastajući se sa ambasadorima u Ujedinjenim nacijama.

“Ove godine, mislim da su šanse veoma dobre, radi se, postoji i podrška. Zbog toga, podržavam ovu inicijativu i zajedno radimo svoj posao, druge institucije rade, tako da u septembru ove godine zaključimo ovo članstvo sa pozitivnim rezultatom,” rekao je na današnjoj sednici kosovski premijer tehničke vlade, Isa Mustafa.

Preduzeli smo sve neophodne mere kako bi obezbedili podršku zemalja članica, njih 190, rekao je, sa druge strane, Hodžaj, dodajući da „postoje mnoge države koje nisu priznale Kosovo, ali su pokazale spremnost da podrže članstvo”.

O članstvu Kosova u Interpolu raspravljaće se u septembru, na Generalnoj skupštini ove organizacije. Kosovski zvaničnici u više navrata su izjavljivali da imaju dovoljan broj glasova za učlanjenje.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, sa druge strane, navodi da je “situacija sa prijemom Kosova u Interpol je komplikovanija od prijema u UNESCO”.

Iako je zahtev za članstvo podnet 2016. godine, Kosovo za učlanjenje aktivno lobira od 2015.

Povezani članci

Tusk i Cerar istakli važnost perspektive Zapadnog Balkana

EWB

Ministri spoljnih poslova ZB: Pandemija pokazala da je solidarnost ključna za uklanjanje pretnji

EWB

Merkel: Bugarska da pospeši evropske integracije Zapadnog Balkana

EWB