fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vlada Kosova usvojila plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije

Beograd-Priština; Foto: Pinterest

PRIŠTINA – Vlada Kosova usvojila je danas plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije, potpisanog 4. septembra, objavila je Koha, prenosi FoNet.

Koha je došla do plana sprovođenja svih 16 tačaka, od Gazivoda do odnosa sa Izraelom.

„U prvim tačkama navedene su akcije vezane za izgradnju autoputeva i železnica koje povezuju Kosovo i Srbiju, a predviđeno je da se ti projekti realizuju uglavnom putem zajmova”, saznaje Koha.

U petoj tački preuzima se obaveza da Kosovo učestvuje u aktivnostima “mini-Šengena”, uključujući sledeći sastanak lidera.

Sedma tačka bavi se najosetljivijim pitanjem sporazuma, oko koje ima najviše sporenja na Kosovu, a odnosi se na jezero Gazivode. Tu se navodi da svaka preporuka ili predlog u studiji, koju treba da urade američki stručnjaci, ne bi trebalo da ugrozi postojeću upotrebu vode.

Plan otkriva da Vašingtonski sporazum predviđa i izmenu Zakona o verskoj slobodi, kako bi se sprovela posvećenost premijera Avdulaha Hotija u vezi sa dodatnom zaštitom Srpske pravoslavne crkve.

Predviđeno je preduzimanje akcija i kada se radi o primeni jednogodišnjeg moratorijuma Kosova na podnošenja zahteva za prijem u članstvo međunarodnih organizacija.

„Ministarstvo inostranih poslova izdaje cirkularno pismo svim institucijama da povuku sve postojeće prijave i da u narednih godinu dana ne podnose nove prijave za prijem u članstvo međunarodnih organizacija“, navodi se u planu, prenosi Kosovo onlajn.

Povezani članci

Tači: Neće biti otcepljenja severa; u Briselu bez pregovora o razgraničenju

EWB

Borelj: Dijalog i njegov ishod propusnica za evropsku budućnost Srbije i Kosova

EWB

Dragojlović: Krajnje vreme za finalizaciju primene Briselskog sporazuma

EWB