fbpx
European Western Balkans
Politika

Vlada ponovo ne reaguje na izveštaj Evropske komisije o vladavini prava

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Nedelju dana nakon što su pojedini mediji u Srbiji preneli da je Evropska komisija u novom šestomesečnom izveštaju o stanju u poglavljima 23 i 24, takozvanom “non-pejperu”, kritična prema stanju u medijima u Srbiji, kao da i dalje postoje pritisci na pravosudni sistem, još uvek nema nikakve reakcije Vlade niti nadležnog Ministarstva za evropske integracije na dokument koji utiče na tempo evropskih integracija.

U odeljku sajta Ministarstva za evropske integracije u kojem se nalaze EU dokumenta vezana za Srbiju još uvek nije objavljen prevod ovog dokumenta na srpski jezik, kao što je ranije bila praksa.

Podsećamo, i prethodni put kada je završen neformalni izveštaj o vladavini prava u Srbiji, u novembru 2019. godine, bilo je potrebno mesec dana da se njegov prevod na srpski nađe na sajtu Ministarstva za evropske integracije.

Na objavljivanje izveštaja, sa druge strane, odreagovala je opoziciona Stranka slobode i pravde, čiji su funkcioneri neke od njenih nalaza podelili na društvenim mrežama. Kako saznaje naš portal, ova stranka je već prevela dokument sa engleskog jezika i prosledila ga medijima.

Osim neobjavljivanja prevoda dokumenta, vlast u Srbiji do sada nije nikakvom drugom aktivnošću pokazala da je svesna njegovog postojanja.

U Crnoj Gori je, sa druge strane, još prošle nedelje organizovana konferencija za medije upravo povodom objavljivanja “non-pejpera” za ovu zemlju, kojem su prisustvovali glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević, pregovaračica za 23. i 24. poglavlje Marijana Laković Drašković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Radni dokument Evropske komisije pokrio je, pored stanja u medijima, pravosuđu i borbi protiv korupcije i kriminala, stanje i u drugim oblastima koje spadaju u Poglavlje 23: Pravosuđe i osnovna prava i Poglavlje 24: Pravda, sloboda i bezbednost, kao što su osnovna prava, prava manjina, migracije, azil, vizna politika i borba protiv terorizma i ekstremizma.

Povezani članci

Tepić i Bilčik različito o izbornim uslovima u Srbiji

EWB

Dačić: Članstvo u EU ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije

EWB

Srbija skinuta sa liste zemalja visokog rizika od pranja novca i finansiranja terorizma

Tanjug