fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Vlada reorganizuje pregovarački tim – formira se Koordinacija za vođenje pregovora?

Vlada Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Portal Euroepan Western Balkans imao je uvid u vladin predlog Odluke o uspostavljanju Koordinacije za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU i obrazovanju Tima za podršku pregovorima.

U ovom dokumentu Vlade Srbije, Koordinacija za vođenje pregovora o pristupanju će biti glavno telo za ostvarivanje obavljanja poslova u vezi sa tekućim pitanjima u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Uspostavljena Koordinacija za vođenje pregovora, kako se navodi, obezbeđivaće da se politički posvećeno i koherentno snažno usmerava prisutpni proces stvaranjem nacionalno neophodnih uslova za delovanje glavnog pregovarača Republike Srbije – ministra u Vladi Republike Srbije nadležnog za evropske integracije i vođenje pregovora.

Kako se navodi, Tim za podršku pregovorima obrazuje se radi obavljanja zadataka pripremanja i izrade nacrta pregovaračkih pozicija za voenje pregovora o pristupanju Srbije EU. Tim za podršku glavnom pregovaraču činiće koordinatori oblasti kriterijuma za članstvo i politika EU obuhvaćenih pregovaračkim klasterima. U dokumentu stoji da se obrazuju i pregovarački klasteri – pregovaračke grupe, prema oblastima politika EU, koje će činiti predstavnici resornih ministarstava.

Radom koordinacije za vođenje pregovora o pristupanju rukovodiće glavni pregovarač – ministar za evropske integracije.

Ovakva odluka Vlade dolazi nakon više od godinu i po dana od kako je Tanja Miščević napustila mesto šefa Pregovaračkog tima Vlade Srbije za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Do sada, za pregovarački proces bio je zadužen Pregovarački tim, formiran 2013. godine, sa zadatkom da učestvovuje u izradi pozicija za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, po svim poglavljima i u svim fazama pregovora.

Podsećamo, odlazak Tanje Miščević svojevremeno je u javnosti pokrenuo još jednu temu – osipanje samog Pregovaračkog tima, koji je tokom godina napustio veći broj članova sa dugodišnjim iskustvom u sprovođenju evropskih integracija Srbije.

U Izveštaju Evropske komisije za 2020. godinu navedeno je da je srpski pregovarački tim zabeležio značajan odliv zaposlenih, što se negativno odrazilo na njegovu sposobnost da ispuni svoju koordinacionu ulogu.

Poput Komisije, i Evropski parlament u svom najnovijem izveštaju pozvao je Vladu Srbije da imenuje novog šefa pregovarčkog tima, ali i da poboljša administrativne kapacitete Ministarstva u cilju boljeg sprovođenja pregovora o članstvu.

 

Pročitaj još: Godinu dana bez šefa Pregovaračkog tima – evrointegracije nisu prioritet

Povezani članci

[EWB Intervju] Grošelj: Bez fer kampanje, legitimitet izbora će se dovoditi u pitanje

Aleksandar Ivković

Neuspešni mentor – EULEX jedanaest godina kasnije

Vukašin Živković

Srbija se pridružila saopštenju o bezbednom napuštanju Avganistana

EWB