fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Vlada Srbije i NATO otvorili nove pogone u TRZ Kragujevac

Otvaranje pogona u TRZ Kragujevac; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

KRAGUJEVAC – Juče su Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, Danijel Dorington, visoki predstavnik NATO Agencije za podršku i nabavke i Rasim Ćirković, direktor Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac, otvorili dve novoizgrađene radionice ukupne vrednosti 2,7 miliona evra.

Novac su obezbedili Vlada Srbije, NATO poverenički fond i Tehnički remontni zavod Kragujevac. Radionice će služiti za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila i za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava.

Govoreći o finansiranju ovih pogona, Aleksandar Vulin je naveo da je jedan od pogona finansirala Vlada Srbije sa iznosom od 1,6 miliona evra, a da je drugi pogon, čija je vednost 900 hiljada evra, finansirao NATO poverenički fond, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

“NATO poverenički fond i kao njegov najveći donator Vlada Sjedinjenih Država učinili su nam veliku uslugu time što su pomogli da nam zemlja bude bezbednija i da neeksplodirana ubojna sredstva i zastarelu municiju, koja nam je veliko opterećenje u našim skladištima, uništimo na bezbedan način”, kazao je Vulin.

Vulin je istakao da će država Srbija učiniti sve da, na prvom mestu, radnici koji rade u ovom Zavodu i svi oni koji rade na delaboraciji neeksplodiranih ubojnih sredstava budu bezbedni. Prema njegovim rečima, ovo je najoptimalniji način saradnje sa NATO povereničkim fondom i sa drugim vladama i međunarodnim organizacijama.

“Ovo nisu večiti kursevi ili slanja eksperata koji nas nekada nečemu nauče a nekada i ne. Ovo je konkretna pomoć i način da Srbiju učinimo bezbednijim mestom”, dodao je Vulin.

Novi pogoni u TRZ Kragujevac; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Visoki predstavnik NATO Agencije za podršku i nabavke, Danijel Dorington, rekao je da ta institucija pruža punu podršku naporima Ministarstva odbrane i Tehničkog remontnog zavoda da ponovo uspostave operativne kapacitete objekta koji je danas pušten u rad.

“Demilitarizacija zastarele municije je ključna za smanjenje rizika od eksplozija i danas smo tu da potvrdimo našu podršku, a u mesecima pred nama predviđeno je da se u ovom objektu uništi do 1.300 tona municije, čime će se znatno unaprediti bezbednost i to je konkretan primer onoga što partnerstvo između NATO i Srbije može da donese, rekao je Dorington i dodao da bi Tehnički remontni centar Kragujevac mogao da postane “regionalni centar izuzetnosti” za demilitarizaciju zastarele municije.

Izaslanik odbrane Velike Britanije, pukovnik Nik Ilić, podvukao je veliki značaj akcije uništavanja  municije i sredstava koje je Ministarstvo odbrane Republike Srbije proglasilo opasnom,  zastarelom ili viškom.

“U pitanju je oko 1.300 tona takve municije, koje je selektovalo Ministarstvo odbrane, od kojih je dosad uništeno oko 250 bruto tona, pa je od velike važnosti činjenica da će Zavod od jeseni nastaviti sa ovim poslom”, rekao je izaslanik odbrane Velike Britanije i najavio da su u toku procedure za odobravanje dodatnih sredstava kojima bi se izašlo u susret novim potrebama Tehničkog remontnog zavoda u Kragujevcu.

Izaslanik odbrane Sjedinjenih Američkih Država,  pukovnik Tomas Batler, podsetio je da je ambasador Skot, odmah nakon nesreće, koja se u Zavodu desila krajem februara 2017. godine, u ime Vlade Sjedinjenih Američkih Država, ponudio pomoć Srbiji da odgovori na ovu tragediju.

“Neposredno po ovom događaju generalni sekretar NATO Stoltenberg rekao je da će alijansa i dalje istrajati u pomaganju Srbiji da na bezbedan način skladišti municiju i uništava opasne viškove. U skladu s tim prethodne dve godine SAD su donirale više od 1,3 miliona dolara u Poverilački fond NATO za Srbiju, rekao je Batler  i dodao da današnje otvaranje simbolizuje napore zemalja donatora i Vlade Republike Srbije da ostvare zajedničke interese u borbi protiv pretnje do koje dolazi zbog gomilanja nebezbedne i zastarele municije”, rekao je Batler.

Direktor TRZ Kragujevac potpukovnik Rasim Ćiriković istakao je da je danas „veliki dan“ za Zavod i za proces održavanja ubojnih sredstava, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

“Danas imamo modernu liniju koja u potpunosti odgovara našim i međunarodnim standardima. Svi koji budu radili u tom objektu su bezbedni. Radionica za otapanje eksploziva je nešto sasvim novo što Remontni zavod Kragujevac do sada nije imao”, istakao je direktor TRZ Kragujevac.

Radionica za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila je površine 187 kvadratnih metara. Reč je o autonomnom objektu koji poseduje sopstvene kapacitete za proizvodnju vodene pare i toplotne energije, opremljenom protivpožarnim sistemom za dojavu i automatsko gašenje požara, stoji u saopštenju.

Povezani članci

Minuto-Rico: NATO nije neprijateljski nastrojen prema Srbiji

EWB

Srbija preuzela predsedavanje Forumom za bezbednost OEBS

EWB

Stoltenberg: Spremni smo da unapređujemo partnerstvo sa Srbijom

EWB