fbpx
European Western Balkans
Politika

Vlada Srbije u novom sazivu do 28. oktobra

Aleksandar Vučić na sednici SNS; Foto: FoNet

BEOGRAD – Nova vlada Srbije će imati ograničen mandat, a vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, najavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić i dodao da je koaliciju ponudio Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) i Srpskom patriotskom savezu (SPAS), prenosi FoNet.

Lideru SPAS Aleksandru Šapiću ponudio sam da ta stranka ima jednog ministra u Vladi Srbije, dok će lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić biti predsednik Skupštine Srbije, najavio je Vučić.

U novoj vladi biće i stranke manjina. Iako su cenzus prešle četiri manjinske partije, za sada nije poznato koje će biti deo vlasti.

Vučić je dodao da su na sednici SNS definisali šest osnovnih ciljeva, koje su kao stranka predložili manadatarki za sastav nove Vlade Srbije, i naglasio da je prioritetan zadatak očuvanje života i zdravlja ljudi. Potom sledi borba za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i očuvanje vitalnih interesa Srbije na Kosovu, uz nadu da se može postići nekakvo kompromisno rešenje, dodao je on. Vučić je kao sledeću tačku naveo borbu protiv mafije, istakavši da se rat kriminalnih klanova iz drugih republika prelio i na teritoriju Srbije.

“Osim toga, naredna tačka biće očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, da budemo vojno neutralni i brinemo o svojim nacionalnim interesima”, rekao je on.

Vučić je dodao da su ubrzane reforme tačka pet, posebno ubrzanje u oblasti vladavina prava i evropskih integracija. Prema njegovim rečima, kao poslednji cilj je postavljeno da Srbija ekonomski jača u narednih godinu i po dana.

Brnabić: Vlada Srbije u novom sazivu do 28. oktobra

Vlada Srbije u novom sazivu će početi da radi do 28. oktobra i imaće pun kapacitet i pun autoritet dobijen od Skupštine i građana Srbije, najavila je mandatarka za sastav Vlade Ana Brnabić.

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla da će 2021. biti godina još većih izazova, sa verovatno još većom ekonomskom krizom, i da su zato potrebni vanredni parlamentarni izbori kako bi građani mogli da iskažu svoje mišljenje o radu Vlade u takvim okolnostima.

Navela je da bi volela da tokom njenog premijerskog mandata bude potpisan pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali da misli da to “nije realno”. Taj dokument, rekla je, doneo bi veliku dozu stabilnosti i bezbednost za budućnost. Kada je u pitanju promena Ustava, naročito njegove preambule, Brnabić ističe da to nije “na njoj nego na građanima Srbije”.

Povezani članci

Šutanovac pisao EU o gašenju Vanjskih, Brnabić: Država ne može da finansira lokalne medije

EWB

Vučić: Obavestio sam Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju proširenja EU

EWB

Priština povećala carine na robu iz Srbije i BiH na 100%

EWB