fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Vladavina prava ključna za napredak Srbije ka EU

BEOGRAD – Vladavina prava je ključna za napredak Srbije ka EU i napredak u Poglavljima 23 i 24 diktiraće tempo pregovora, zaključak je konferencije “Pregovori sa EU: Novi kontekst”.

Proces pregovora sa Evropskom unijom je sredstvo reformi u kom treba zajednički da rade predstavnici države, civilnog sektora i članovi pregovaračkog tima, smatra šefica Pregovaračkom tima Srbije Tanja Miščević.

“Proces evropskih integracija nije vlasništvo izvršne vlasti, već je to sveobuhvatni proces koji pripada čitavom društvu”, Miščević.

Dodaje da se nada da je politička podrška članica Evropske unije Srbiji danas neupitna, ali tvrdi da nam je u ovom trenutku potrebna snažna tehnička podrška za proces reformi, koje i jesu osnova evropskih integracija.

Sa tim da su reforme ključne za Srbiju saglasan je i nemački ambasador Aksel Ditman, koji primećuje da proces pregovora Srbije sa EU postaje dinamičniji.

“Nemačka će nastaviti da snažno podržava Srbiju u reformskim procesima. Za sada ostvarujemo dobar napredak, ali potrebno je nastaviti modernizaciju i promenu srpskog društva”, kaže Ditman i dodaje da se Srbija menja zbog sebe a ne zbog drugih.

Nemački ambasador navodi da je vladavina prava srž evropskih integracija i priznaje da su do sada učinjeni neki važni koraci, pre svega u oblasti efikasnosti sudstva, ali da Srbiju očekuje još posla.

“Pred Srbijom je još važnih reformi koje tek treba sprovesti, kao što je jačanje nezavisnosti sudova i tužilaštava, Agencije za borbu protiv korupcije, kao i rad na osnaživanju slobode medija”, naglašava Ditman.

Da je vladavina prava ključna za dalji napredak Srbije ka EU jasno je stavio do znanja i vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

“Vladavina prava će diktirati tempo pregovora. Ako se u poglavljima 23 i 24 ne ostvari napredak, onda će napredak i u drugim poglavljima biti usporen i tako je definisan čitav proces”, tvrdi Benedikt.

Vladi Srbije poručuje da se usmeri na vladavinu prava, jer je ona osnov za mnogo drugih stvari, kao što su nove investicije ili pravna sigurnost.

“Molim Vas, fokusirajte se na vladavinu prva”, poručuje Benedikt i dodaje da je pred Srbijom ustavna reforma društva oko koje mora postojati otvorena debata. Takođe, potrebno je da što pre bude izabran novi ombudsman, kao i predsednik UO Agencije za boru protiv korupcije”, poručuje šef Delegacije EU.

Dodaje i da EU ostaje posvećena svom proširenju i da su lideri EU jasno stavili do znanja da su vrata otvorena za zemlje Zapadnog Balkana.

Nekadašnji šef Pregovaračkog tima Slovenije Janez Potočnik veruje da Evropa u dve brizne nije dobra ideja jer je svaka podela loša za evropsko jedinstvo. Dodaje da, ukoliko EU želi da ostane relevantan faktor, mora ostati zajedno.

“Održavanje mira i stabilnosti i posvećenost vrednostima EU su razlozi zašto je EU uopšte i nastala”, podseća Potočnik.

Naglašava da jedni EU gledaju kao tigra bez zuba jer nekada ne može da složi oko važnih pitanja, ali da joj ti isti ljudi zavide na svemu što je postigla.

“Mark Tven je jednom bio pozvan na koncert Riharda Vagnera i kada su ga pitali šta o njemu misli, rekao je da o Vagneru možete misliti šta hoćete, ali je jedno sigurno – njegova muzika zvuči bolje nego što zaista jeste. Tako je i sa EU. Ona je mnogo bolja nego što zvuči i njena uloga je od ogromnog značaja”, zaključuje Potočnik.

Povezani članci

Opozicija pozvala Evropsku komisiju da formira ekspertske grupe za rešavanje političke krize u Srbiji

EWB

Javna diplomatija – Najslabija karika u odnosima Srbije i NATO-a

EWB

Mihajlović: Zapadni Balkan mora biti povezan zbog građana

EWB