fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Vladavina prava i odnosi sa Prištinom određuju brzinu pristupa Srbije

Evropski savet, Foto: Evropska unija

LUKSEMBURG – Savet EU je, u danas usvojenim zaključcima, pozdravio napredak koji je Srbija ostvarila u okviru pristupnih pregovora i ekonomskih reformi, ali i zatražio veću efikasnost u reformi vladavine prava u zemlji i usklađivanju sa viznom i spoljnom politikom Unije.

Srbija je pohvaljena za svoj angažman u regionalnoj saradnji i pozvana da nastavi proces normalizacije odnosa sa Prištinom.

Ponavlja se i da će dalji napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom nastaviti da određuje brzinu pristupnih pregovora.

“Savet pozdravlja potvrđenu posvećenost srpske vlade evropskim integracijama kao njenom strateškom cilju. Sada je presudno da ovaj strateški izbor bude aktivnije i nedvosmisleno predstavljen u javnoj raspravi”, navodi se u zaključcima Saveta.

Savet je pozvao Srbiju da “značajno pojača” svoje reformske napore u oblasti vladavine prava, a posebno da osigura nezavisnost i ukupnu efikasnost pravosudnog sistema.

“Nedostatak napretka u oblasti slobode izražavanja izaziva sve veću zabrinutost. Vlasti treba da garantuju sigurnu klimu koja doprinosi neometanom ostvarivanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija kao prioriteta, uključujući i pojačavanje napora da se istraže slučajevi napada na novinare”, navodi se u zaključaka.

Srbija se poziva da posvetiti posebnu pažnju punom poštovanju osnovnih prava, uključujući zaštitu najugroženijih grupa, nediskriminatorni tretman nacionalnih manjina širom Srbije, posebno u oblasti obrazovanja, korištenja manjinskih jezika, pristupa medija i verskih službi na jezicima manjina.

Naglašava se da slučajevi govora mržnje, zastrašivanja i napadi moraju biti rešavani “jbrzo i čvrsto”. Istovremeno, poziva se na poboljašnje transparentnosti, inkluzivnost i kvalitet izrade zakona, uključujući i angažman civilnog društva.

“Hitno je potreban dalji napredak u funkcionisanju nezavisnih tela i demokratskih institucija, uključujući i parlamentarni nadzor, kao i ustavne reforme. Savet ističe da se preporuke međunarodnih posmatrača, nakon poslednjih izbora u Srbiji, moraju prioritetno ispratiti. Savet takođe naglašava važnost unutrašnjeg postupanja s ratnim zločinima i potpunu saradnju sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale (MICT)”, stoji u dokumetu Saveta.

Kada je reč o ekonomskim reformama, Savet EU u svojim zaključcima beleži “kontinuirani napredak” i podstiče Srbiju da dalje poboljša poslovno okruženje, reši državni dug i unaprediti sprovođenje strukturnih reformi, posebno u energetskom i transportnom sektoru, tržištu rada, poreskoj administraciji i javnim nabavkama, uključujući restrukturiranje i privatizaciju preduzeća u državnom vlasništvu.

Savet EU je u svojim zaključcima pozdravio i posvećenost Beograda i Prištine radu na “sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma” za koji se navodi da je ključan za evropski put i održivu regionalnu stabilnost.

Savet je pozdravio i početak rada na izradi statuta Zajednice srpskih opština uz očekivanje da se obe strane konstruktivno angažuju u procesu kako bi se ispunila ova “obaveza koja postoji već dugo vremena”.

Istovremeno se poziva na otklanjanje prepreka u primeni sporazuma o energetici kao i na završetak primene dogovora o mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju granicom, uzajamnom priznavanja diploma.

“Savet poziva Srbiju da u dobroj veri sprovede svoj deo svih sporazuma i da se konstruktivno angažuje sa Kosovom u formulisanju i sprovođenju budućih sporazuma”, stoji u zaključcima Saveta.

Saveta napominje da će nastaviti da pažljivo nadgleda kontinuiranu angažovanost Srbije ka “vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa s Kosovom”, kako bi Srbija i Kosovo mogle da nastave na svojim evropskim putevima izbegavajući da blokiraju jedna drugu.

Istovremeno se pozdravlja i angažman visoke predstavnice Federike Mogerini u posredovanju u dijalogu “imajući u vidu dalji intenzivi angažman sa obe strane u cilju postizanja sveobuhvatnog rešenja”.

Savet u svojim zaključcima i ovoga puta poziva Srbiju da se postepeno uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i da se posveti “promeni trenutnog trenda opadanja te usklađenosti”.

Srbija se poziva i da se “uzdrži od skretanja od zajedniče vizne politike” i pri čemu se dodaje da praksa sklapanja sporazuma o viznoj liberalizaciji sa trećim državama izazvala zabrinutost.

Na kraju zaključaka o Srbiji, Savet pozdravlja konstruktivni angažman zemlje u oblasti regionalne saradnje, a Srbija se ohrabruje da nastavi sa trajnim naporima na jačanju dobrosusedskih odnosa.

Povezani članci

Uspešnost međupartijskog dijaloga: Realnost ili mit?

Aleksandar Ivković

Borelj: Predlog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan biće objavljen do marta

EWB

Sedam decenija Šumanove deklaracije

Aleksandar Ivković