fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vlade SAD, UK, Nemačke, Francuske i Italije pozvale na obnovu dijaloga Beograda i Prištine

Vučić, Mogerini i Tači; Foto: Twitter / Maja Kocijančič

BEOGRAD / PRIŠTINA – Kosovo treba da ukine carine na srpsku robu, a Srbija treba da prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova, kako bi dijalog dve strane mogao da se obnovi, stoji u zajedničkoj izjavi koju su objavile ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD u Srbiji i na Kosovu.

“Pozivamo Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU i tražimo da se obe strane uzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji je neophodan obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti”, stoji u izjavi.

Kako se navodu, vlade svih pet država žele da vide punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, putem sveobuhvatnog, politički održivog i pravno obavezujućeg sporazuma koji doprinosi regionalnoj stabilnosti.

“Status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv”, naglašavaju ambasade.

Nakon godina stagnacije, naglašava se u izjavi, došlo je vreme da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije.

Ranije ove godine, ambasade SAD u Srbiji i na Kosovu objavile su sličnu poruku. Sada im se pridružuju članice EU, u trenutku kada je dijalog pod medijacijom Unije skoro godinu dana bez vidljivog napretka.

Povezani članci

Šib: Nemačka skeptična prema promenama granica po etničkim linijama

EWB

Šib: Mladi u Srbiji vide svoju budućnost u Evropskoj uniji

EWB

Vučić u razgovoru sa Mičelom i Hanom izrazio spremnost na nastavi dijalog po ukidanju carina

EWB