fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Vladimir Bilčik nasledio Dejvida Mekalistera na mestu izvestioca za Srbiju

Vladimir Bilčik; Foto: Twitter / VladoBilcik

BRISEL – Poslanik u Evropskom parlamentu iz Slovačke Vladimir Bilčik novi je izvestilac za Srbiju. Poput njegovog prethodnika Dejvida Mekalistera, i Bilčik je član Evropske narodne partije.

Bilčik dolazi iz vanparlamentarne slovačke partije desnog centra “SPOLU” (Zajedno), koja je na predsedničkim izborima ove godine podržala Zuzanu Čaputovu. Ovo mu je prvi mandat u Evropskom parlamentu, a pre toga je radio kao politički analitičar i univerzitetski profesor u Bratislavi.

Pozicija izvestioca za Srbiju njegovim izborom ponovo je pripala Evropskoj narodnoj partiji (EPP), najvećem savezu partija u Evropi, koja takođe ima i najveći broj mesta u Evropskom parlamentu. Pridružena članica EPP-a je vladajuća Srpska napredna stranka.

Bilčik je izjavio da je veoma počastvovan izborom na ovu poziciju i da se raduje zajedničkom radu sa partnerima u Srbiji.

“Vidim budućnost Srbije unutar EU i posvećen sam konstruktivnom radu kako bi Srbija napredovala na svom evropskom putu”, rekao je on.

Bilčik je prošlog meseca izabran na poziciju predsedavajućeg Delegacijom Evropskog parlamenta u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore. Obe ove funkcije, prema njegovim rečima, podvlače njegovu želju da se aktivno bavi proširenjem Evropske unije.

“Kao poslanik iz Slovačke, države koja je završila proces pristupanja u prvoj polovini prošle decenije, svestan sam kako kompleksnosti pregovora o proširenju, tako i važnosti domaćih reformi. U ime Evropskog parlamenta radujem se saradnji na konkretnim zadacima i izazovima sa našim partnerima u Beogradu i celoj Srbiji”, rekao je Bilčik povodom izbora.

Izvestilac za Srbiju tokom prethodnog mandata Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister je povodom Bilčikovog izbora izjavio da je uveren da će on biti odličan izvestilac i da će igrati ključnu ulogu u odnosima Srbije i EU.

Izvestioci Evropskog parlamenta za države Zapadnog Balkana zaduženi su za sastavljanje pravno neobavezujućih ali uticajnih godišnjih izveštaja o napretku zemalja kandidata koje nakon rasprave usvajaju Odbor za spoljne poslove, a zatim i plenum Evropskog parlamenta.

Povezani članci

Ko je Marija Pejčinović Burić, nova ministarka spoljnih poslova Hrvatske?

Nikola S. Ristić

Dačić: Nastavak dijaloga vlasti i opozicije početkom naredne godine

EWB

Tači: Lideri na Kosovu i u Srbiji da budu spremni za kompromise

EWB