fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vlasi za “Pobjedu”: Sporazum između Beograda i Prištine moguć već ove godine

Azem Vlasi; Foto: Tanjug

PODGORICA – Finalna faza dijaloga Beograda i Prištine može da se očekuje posle izbora u Srbiji, kada bi, kako tvrdi, Aleksandar Vučić kao pobednik tih izbora bio spreman da prihvati neke pogodnosti u zamenu za priznavanje Kosova, piše kosovski advokat i jugoslovenski političar Azem Vlasi u autorskom tekstu za crnogorsku Pobjedu.

On ocenjuje da je američki stav o konačnoj normalizaciji odnosa načelno izražen u pismu koje je Donald Tramp ranije uputio predsediku Srbije i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju – “da završnica dijaloga podrzumeva međusobno priznanje”.

“Srbija ima izbore krajem aprila, pa ionako nije vreme za završnicu dijaloga. Tek kada ponovo na izborima dobije vlast, a to će se desiti, Vučić će biti spreman za neko finale”, kaže Vlasi.

Vlasi ocenjuje da je realno da srpska strana bude zadovoljna da dobije nekoliko stvari: dugoročni bescarinski režim za izvoz robe na kosovsko tržiste i završetak deonice autoputa Niš-Priština, verovatno uz finansijsku podršku Amerike, da bi, osim lakšeg pristupa kosovskom tržištu, dobila pristup luci Drač u Albaniji, uz minimalne granične formalnosti; da Srbi na Kosovu dobiju neke dodatne garancije za pojačane veze sa Srbijom bez narušavanja ustavnog integriteta Kosova; možda i zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Ustavom Kosova; zaštićeni status crkava, manastira i imovine SPC.

“Zauzvrat, Amerikanci i EU traziće da Srbija prizna Kosovo, te da prestane da agituje protiv članstva u međunarodnim organizacijama i za povlačenje priznanja kod trećih zemalja”, ističe Vlasi. On dodaje da bi na taj način ustavni i teritorijalni integritet Kosova kao države ostao nenarušen, pa se i kosovska strana može složiti sa takvim rešenjem.

Sporazum bi, smatra Vlasi, mogao da bude zaključen i tokom 2020. godine, mada to nije sigurno.

Povezani članci

Kocijančič: EU za rešenje koje se ne zasniva na etnički čistim državama

EWB

Stano: Netačne spekulacije da će EU sutra predstaviti nacrt sporazuma Beograda i Prištine

EWB

Borelj razgovarao o specijalnom predstavniku EU sa liderima Srbije i Kosova

EWB