fbpx
European Western Balkans
Politika

Vlast odbacuje kritike iz Evropskog parlamenta o izbornom procesu

Jadranka Joksimović i Aleksandar Vučić; Foto: Twitter / Ministarstvo za EI

BEOGRAD – “Neću dozvoliti da se vređa srpska demokratija, štitiću je činjenicama i istinom”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Iako su tokokm jučerašnjeg dana kritike na račun izbora u Srbiji pristizale sa svih strana iz EU, predsednik Srbije odbacio je “optužbe” Tanje Fajon, da u Srbiji postoji manjak demokratije i da je najniža izlaznost od izbora 2000. godine.

“Mene bi bilo sramota da iznosim takve neistine”, rekao je Vučić dodajući da ga je malo sramota za ljude iz EU koji se ne obaveštavaju iz relevantnih izvora, već putem tajkunskih medija.

Druga najveća grupa u Evropskom parlamentu, Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), ocenila je juče u saopštenju da je novi saziv Narodne skupštine Srbije “ruganje demokratiji” i pozvala države članice EU da ne otvaraju nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom dok se dovoljan nivo demokratije ne povrati u državi.

Na kritične tonove iz EP juče je odgovorila i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Ona je na svom Facebook profilu poručila da građani Srbije imaju pravo na svoj izbor.

“Odavno je poznato da Grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu otvoreno, često i nekritički pristrasno posmatra i komentariše politički život i političke stranke u Srbiji, navijajući za partije koje smatra bliskim, a koje su u opozicijia i istovremeno neumereno kritikuju SNS, predsednika Vučića”, napisala je Joksimović.

Joksimović je istakla da su se završili izbori koji su bili unapređeni sa objektivno boljim uslovima, a sve kao rezultat međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima kojima je i Tanja Fajon posredovala.

Ministarka je napisala da nema potrebe da bilo ko, pa ni evropski parlamentarci, opominju građane Srbije za koga treba, a za koga ne, da glasaju i u kolikoj meri.

“To zaista nije u duhu evropske demokratije”, napisala je Joksimović.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin optužio je danas predsedavjuću delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanju Fajon da čini sve da bi „Srbima ogadila Evropsku uniju”.

„Lično nisam pristalica EU tako da, što se mene tiče, Tanja Fajon radi u dobrom pravcu. Ona će ubediti na kraju Srbe da ne teba da budu u EU. Predsednik Vučić je čovek koji je za Evropsku uniju, koji drži Srbiju na evropskom putu“, rekao je Vulin za televiziju Pink.

U saopštenju Vulinovog Pokreta socijalista se navodi da je ministar odbrane ocenio da je Vučić jedina brana između antievropskog razpoloženja koje stvara Tanja Fajon i konkretnih antievropskih rezultata u Srbiji.

„Znam da je nekoliko puta bila kod predsednika Vučića i da nije davala takve ocene, da je tu bila daleko umerenija i prepoznavala mnogo više demokratije, da je tu videla mnogo više evropskog puta. Posle, nekako, kada ode pred kamere i kada se skloni od predsednika Vučića, onda postane mnogo hrabrija”, rekao je on.

Povezani članci

Fabrici sa ministrom za rad o poglavljima 2 i 19

Marko Mečanin

Han: Članstvo u EU samo ako se reše bilateralni konflikti

EWB

Bilčik: Zapadni Balkan treba da bude uveren u nastavak proširenja EU

EWB