fbpx
European Western Balkans
Politika

Vlasti i opozicija u sporu oko uključenosti Srbije u nabavku vakcine protiv COVID-19

Laboratorija; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Udružena opozicija Srbije (UOS) zatražila je od Vlade Srbije da se u najkraćem mogućem roku obrati međunarodnim organizacijama, pre svega institucijama Evropske unije, i obezbedi mogućnost da naši građani dobiju vakcine protiv koronavirusa koje će biti dostupne građanima zemalja članica EU, prenosi N1. 

U saopštenju je navedeno da je da je “Evropska komisija odgovorila na zahtev UOS po pitanju pristupa srpskog stanovništva bezbednoj vakcini protiv COVID-19”, kao i da se “iz dopisa je jasno vidljivo da Srbija nije deo programa COVAX Facility (Globalni pristup COVID-19 vakcini), kojim upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a u čijem finansiranju učestvuje i EU”.

“Program za cilj ima da obezbedi siguran pristup vakcinama koje nabavlja COVAX po dogovorenoj ceni. Deo ovog programa, na zahtev njihovih vlada su zemlje van EU poput Jermenije, Crne Gore i Severne Makedonije, ali i Portugal, Norveška, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Srbija nije deo ovog programa jer se naša Vlada nije prijavila”, navedeno je u saopšenju.

Kako je UOS istakla, “imajući u vidu činjenicu da smo se prvo vezali, pa odustali od ispitivanja na našim građanima vakcine koju bi trebalo da proizvodi Kina, kao i da nismo aplicirali za program u kome su druge evropske zemlje koje nisu članice EU, postoji ozbiljan rizik da ostanemo van okvira za nabavku bezbedne, vremenski prioritetne i ekonomski dostupne vakcine”.

UOS je navela da ovo potvrđuje njihove ranije tvrdnje o neodgovornom odnosu režima prema zdravlju građana Srbije, kada je u pitanju zaštita od COVID-19, ukazujući da je “za žaljenje činjenica da je dopis ka EU i nameru da građani Srbije budu vakcinisani na isti način kao i ljudi u ostatku Evrope inicirala opozicija, a ne vlast”.

Naš portal imao je uvid u odgovor Evropske komisije Udruženoj opoziciji, u kom se navodi da EU radi na tome da svojim članicama obezbedi pristup vakcinama protiv COVID-19 za perspektivne kandidate za vakcinu putem Instrumenta za hitnu podršku.

“Kako je Instrument pravno ograničen samo na upotrebu od strane članica EU, treće zemlje nemaju pravo na korišćenje. Ipak, ova inicijativa dopunjuje napore globalnog odgovora finansijskom podrškom kompanijama sa kliničkim ispitivanjima i proširenjima proizvodnih kapaciteta”, saopštili su iz Evropske komisije.

Komisija ohrabruje Srbiju i sve partnere u susedstvu EU da izraze interes da se pridruže COVAX Facility i njegovom Advence Market Commitment kako bi osigurali siguran pristup vakcinama, po dogovorenoj ceni.

Brnabić: Opozicija koristi temu vakcine za unutrašnju političku borbu

Premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić navela je da je “za žaljenje” što globalni problem, pristup stanovništva bezbednoj vakcini protiv korone, srpska opozicija koristi za unutrašnju političku borbu.

“Kao i uvek, i ovog puta su i nekompetentni i neiformisani. Vlada Srbija sa COVAX-om razgovara već duže vreme oko modaliteta saradnje koji će se potvrditi 18. septembra”, napisala je Brnabić na Tviteru.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas poručio je premijerki Srbije da je informacija koju je objavila, po kojoj se i Srbija priključuje svetskom programu pristupanja vakcini protiv koronavirusa “izuzetno dobra vest” i da se “nada da je istinita”.

SSP je saopštia da je Đilas u odgovoru premijerki naveo da je EU izdvojila više milijardi evra za finansiranje programa koji pristup vakcini treba da omogući zemljama sa mali i srednjim prihodima.

“U istom dopisu EU nas ohrabruje da uzmemo učešće u tom programu koji treba da obezbedi građanima Srbije i bezbednu vakcinu i u kojem su 44 zemlje sveta, uključujući Severnu Makedoniju i Crnu Goru”, zaključio je Đilas.

Povezani članci

Srbija 25. juna u Luksemburgu otvara nova poglavlja

EWB

Vučić: Nemački zvaničnici su me obavestili da su tražili od Prištine da ukine takse

EWB

TV debata “Transatlantski odnosi – SAD, EU i Rusija i krhka jugoistočna Evropa”

EWB