fbpx
European Western Balkans
Politika

Vlasti u Srbiji nezadovoljne nalazima Fridom hausa o kvalitetu demokratije

Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić; Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Fridom haus objavio je u sredu najnoviji izveštaj o demokratiji, a Srbija je u njemu već treću godinu za redom označena kao “hibridni režim”. Ocena ukupnog stanja demokratije lošija je nego za 2020. godinu. Srbija je u čak tri oblasti zabeležila dodatna nazadovanja: nezavisnosti medija, borbi protiv korupcije i atmosferi u kojoj rade organizacije civilnog društva.

Kao što je to bio slučaj i ranije, i ovog puta predstavnici vlasti oštro su reagovali na nalaze međunarodne nevladine organizacije Fridom haus.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak na konferenciji za štampu izveštaj ukoliko se pročita izgleda kao da ga je pisao “neki niži nepismeni činovnik koalicije Moramo”, a ne “neko ozbiljan ko na bilo koji način treba da se bavi stanjem ljudskih prava i demokratije.

“Ne mislim da se igram sa tim što je vlasnik Fridom hausa Soroš…Jeste vi pročitali šta tamo piše? Pada demokratije zato što je Vučić u predvečerje izborne kampanje opozicione lidere okrenuo jedne protiv drugih jer je jedina dao nešto o izbornih uslova, a drugima nije. I zamislite te zločince iz SNS, oni su prihvatili deo Zelene agende i time želeli da predstave sebe kao nekoga ko će da rešava ekološke probleme u Srbiji”, prokomentarisao je Vučić.

Fridom haus: Dalji pad Srbije u oblastima slobode medija, civilnog društva i korupcije

On je ocenio da kada bi se “narod smejao” kada bi pročitao ceo tekst i dodao da bi Srbija bila najbolja demokratija na svetu kada bi uvela sankcije Rusiji.

“Ne brinite, da smo uveli sankcije Rusiji bili bismo najbolja demokratije na svetu, skočili bi za 713 mesta iako ne postoji toliko država…Ali našlo bi se načina da se Srbija poglasi čudom sveta od kojeg svi treba da uče. Istog dana bi bio vanredni izveštaj Fridom hausa i svega drugog”, rekao je Vučić.

On izveštaj ove organizacije vidi kao još jednu kariku u lancu pritisaka na slobodne i demokratske zemlje.

Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić izjavila je u sredu da je ocena Fridom haus sramna Ona je naglasila da svako ko imalo razume političke okolnosti, ljudska prava, medijske slobode i vladavinu prava zna da to nije tačno.

“Tokom 2021. završili smo javnu raspravu i priveli kraju proces izmene Ustava, 16. januara imali smo uspešan referendum koji prvi put u istoriji Srbije obezbeđuje potpunu samostalnosti tužilaštva i nezavisnost sudstva”, izjavila je Ana Brnabić, prenosi Danas. 

Povezani članci

Amandman o međusobnom priznanju Srbije i Kosova podneo poslanik Evropske narodne partije

EWB

Makron objavio Strategiju za Zapadni Balkan

EWB

Fabrici: EU je odlučna u svom pravcu – proširenje je u fokusu

EWB