fbpx
European Western Balkans
Politika

VOICE: Vlast u Srbiji fingira evrointegracije; Joksimović: Reforme su stvarne

Jadranka Joksimović i Aleksandar Vučić; Foto: Twitter / Ministarstvo za EI

BEOGRAD – Srbija nije formalno odustala od evrointegracija, ali vlast taj proces samo fingira, a to se najbolje vidi u tome što su sve institucije urušene i što postoji samo jedna koja zamenjuje sve – predsednik Republike, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), prenosi Beta.

Komentarišući činjenicu da Srbija po prvi put od početka pregovora nije otvorila niti jedno poglavlje tokom šestomesečnog predsedavanja Hrvatske, sagovornici VOICE su kazali da je to znak da Evropa shvata da se u Srbiji dešavaju procesi koji su suprotni evropskim principima, ali da uprkos tome aktuelnu vlast u Srbiji toleriše, jer smatra da ona može i mora da reši problem Kosova.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da izjave visokih državnih zvaničnika o privrženosti evrointegracijama samo “fingiraju posvećenost”, dok zapravo njihovi postupci pokazuju stvarno stanje procesa evrointegracija.

Prema njegovim rečima, to se najbolje vidi u rušenju institucija kojim kako je naveo, “komanduje” Aleksandar Vučić.

“Nema podele vlasti na tri grane, nego su sve institucije njemu podređene i to je vidljivo. On komanduje i izvršnom i zakonodavnom i sudskom vlašću. I to vidi i Evropa i to je naglašeno i u poslednjim izveštajima. Ujedno, to neotvaranje poglavlja je dokaz da je Evropa shvatila da se Srbija nije posvetila evropskim integracijama, nego naprotiv, da je uvela sistem koji je kontra evropskim principima”, rekao je Popov.

Prema njegovim rečima, EU pokušava da natera Vučića da “uradi bar jednu stvar” – da se posveti rešavanju problema Kosova.

Bivši pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski rekao je da je teško prepoznati društvenu elitu koja je odlučna u borbi za Srbiju u EU i dodao da proces evrointegracija nije samo pitanje zvanične politike, već i stručne javnosti, nevladinih organizacija, medija.

“Kada pogledate danas dnevne teme, čini se da su svi akteri ‘zaslepljeni’ predsednikom države, umesto da se bavimo pitanjima kojima ćemo svakoga dana bar za milimetar biti bliži boljem sutra. Za naše društvo je danas više nego ikada karakteristično odsustvo dijaloga i traženja zajedničkih interesa”, ocenio je Bugarski.

Politički analitičar iz Hrvatske Krešimir Macan ocenio je da proces evrointegracija Srbija “odrađuje formalno, koliko treba, baš da joj se ne žuri”.

“Vučić je svestan koliko je odluka o Kosovu teška, zbog čega će pokušati ‘istrgovati’, što je i do sada dobro radio”, dodao je Macan.

Joksimović: Srbija ne fingira evropske integracije, reforme su stvarne

Povodom navoda u analizi Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra da Srbija samo fingira evrointegracije, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović za Tanjug je izjavila da oni koji svakoga dana napadaju Vladu i predsednika za fingiranje evropskog puta, zaobilaze i ignorišu sve činjenice o tome da je Vlada od 2014. počela zvanično otvaranje pregovora.

„Ostali smo stabilno i dosledno na evropskom putu tokom ove višegodišnje nepopularnosti politike proširenja i pooštravanja svih kriterijuma kao jedina zemlja koja je pregovarala po najstrožoj metodologiji po kojoj smo sva spremna poglavlja iz bilo koje oblasti mogli da otvaramo samo ukoliko je bilo napretka u poglavljima 23 i 24, odnosno vladavini prava, i za nas posebno dodatno otežavajuće u odnosu na Poglavlje 35, što je praćenje implementacije Briselskog sporazuma“, napominula je Joksimović.

Ona je podsetila da je Srbija otvorila 18 poglavlja, što je više od polovine svih pregovaračkih poglavlja, da je spremno novih pet pregovaračkih pozicija, na koja neka čekaju otvaranje od 2018. godine, a da se radi na pripremi novih.

„Šta ovi kritičari po uverenju misle? Da smo poglavlja otvarali zbog neke posebne naklonosti prema Srbiji, ili zbog čitavog niza reformskih aktivnosti i ogromnog posla koje su sprovele brojne institucije i ljudi posvećeni napretku Srbije“, navela je Joksimović.

Naglasila je i da su reforme sproveli i da ih sprovode Vlada i predsednik u sinergiji, kao što su trasu evropskih integracija i punopravno članstvo u EU postavili kao najvažniji politički cilj Srbije.

Povezani članci

Savet za spoljne poslove o ublažavanju uticaja ruske agresije na region

EWB

Brnabić: Srbija lider na Balkanu u mirovnim misijama

EWB

Dačić i Mekalister: Podrška međustranačkom dijalogu

EWB