fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Vojna neutalnost nije ograničenje za saradnju Srbije sa NATO

Knut Kirste; Foto: NATO

BEOGRAD – Vojna neutralnost Sbrije nije ograničenje za saradnju sa zapadnom vojnom alijansom, izjavio je danas politički Knut Kirste, savetnik za Srbiju u Odeljenju za politička i sigurnosna pitanja NATO.

On je, na konferenciji Centra za spoljnu politiku „Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija – Izazovi i dileme“, naglasio da je NATO otvoren za veću saradnju sa Srbijom.

NATO, prema njegovim rečima, podržava racionalnu debatu o bezbednosnoj poziciji Srbije.

„Smatram da nedostaju pitanja o tome koji su pravi interesi Srbije. Ko je pružao opipljivu pomoć i ko bi mogao da nastavi to da radi. To su pitanja od interesa za Srbiju“, rekao je Kriste i istakao da „prošlost nije mera buduće saradnje.“

Navodeći neke primere saradnje iz prakse koji pokazuju da su iz partnerskog odnosa i Srbija i NATO na dobitku, Kirste je rekao:

„Unapred se radujemo saradnji sa Srbijom po pitanju vojne medicine, što kasnije možemo primenjivati u saradnji sa iračkim vojnicima“.

Kao još jedan primer uspešne saradnje u praksi, on je naveo naučnu saradnju na pravljenju biogoriva iz algi u okviru projekta „Nauka za mir i bezbednost“ .

Povezani članci

CEAS i CeSID: Podrška pristupanju EU u Srbiji porasla na 51%

EWB

Prvi dan Beogradske NATO nedelje

EWB

Komandant NATO snaga u Evropi u poseti Srbiji: Međusobna komunikacija je važna

EWB