fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Vojni komitet EU pozvao članice da povećaju resurse misijama, na sastanku i general Mojsilović

General Mojsilović (desno) na sastanku Vojnog komiteta; Foto: Evropska unija

BRISEL – Vojni komitet Evropske unije sastao se juče po prvi put u 2021. godini. Između ostalog, razmatrana je situacija vojnih misija EU u Bosni i Hercegovini, Libiji i Somaliji, a države članice pozvane su da obezbede adekvatne resurse, ljudstvo i logistiku misijama.

Na sastanku, koji je održan na nivou načelnika generalštabova, prisustvovali su i predstavnici partnerskih zemalja, a Srbiju je predstavljao načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Na sastanku je razmatran doprinos partnerskih zemalja misijama za obuku i operacijama Evropske unije, u kojima značajno učešće imaju i pripadnici Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

Tokom dvodnevnog boravka u Briselu, general Mojsilović je imao odvojeni susret sa predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije generalom Klaudiom Gracijanom, sa kojim je razgovarao o angažovanju pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijima pod mandatom Evropske unije.

Predstavnici Vojske Srbije su do sada bili angažovani u vojnoj operaciji pomorskih snaga EU „EUNAVFOR–ATALANTA“ i vojnoj misiji uspostavljenoj radi jačanja državnih institucija „EUTM–Somalija“u Somaliji, vojnoj operaciji „EUFOR RCA“ i misijama “EUMAM RCA” i „EUTM RCA” u Centralnoafričkoj Republici, kao i u misiji “EUTM MALI” uspostavljenoj radi obučavanja vojnih i bezbednosnih snaga Malija.

Osim predstavnika Srbije, na sastanku su učestvovali i predstavnici drugih partnerskih zemalja – Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Gruzije i Južne Koreje.

Na sastanku je načelnik generalštaba Austrije Robert Briger izabran za predsedavajućeg Vojnog komiteta EU od 1. juna 2022, kao naslednik generala Gracijana. General Briger je zajedno sa generalom Mojsilovićem učestvovao na specijalnom događaju o vojnoj neutralnosti u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma 2019.

Na sastanak se uključio i predsedavajući vojnog komiteta NATO-a, general-maršal vazduhoplovstva ser Stjuart Pič, tokom dela rasprave o vezi između EU i NATO-a. Šefovi generalštaba su prepoznali potrebu da se iskoriste istovremeni razvoji strateškog kompasa EU i inicijative NATO 2030, kao okvira za unapređenje saradnje između dve organizacije, navodi se u saopštenju.

Sastanak Vojnog komiteta otvorio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj.

“Broj novih kriza i novih bezbednosnih pretnji raste. Sajber prostor, svemir, nove tehnologije, klimatske promene i drugi trendovi imaju duboke bezbednosne i geo-političke posledice. To zahteva da EU učini više i da zajedno učini više. Kako potražnja za angažovanjem EU raste, njena ponuda mora ići u korak”, navodi se u saopštenju.

Borelj je sa načelnicima generalštaba pokrenuo raspravu o većoj fleksibilnosti i boljoj opremljenosti EU u suočavanju sa budućim krizama.

Povezani članci

Karpenter: Uloga Rusije na Balkanu – ometanje evropskog i transatlantskog uticaja

EWB

Stoltenberg: Spremni smo da unapređujemo partnerstvo sa Srbijom

EWB

Stoltenberg: Srbija sama odlučuje sa kim želi da sarađuje

EWB