fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Volters: Poštujem ono što radi Vojska Srbije

Tod Voters u poseti Srbiji; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

BEOGRAD – Veoma sam ponosan na činjenicu da su nam vojska i predsednik Srbije pružili mogućnost da nastavimo da podržavamo mir, rame uz rame, poručio je Tod Volters, Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi u intervju za RTS.

Gostujući u Oko magazinu, on je govorio o odnosima NATO-a i Srbije, zajedničkim vojnim vežbama, regionu Zapadnog Balkana i o sveukupnoj bezbednosti evropskog kontinenta.

“Zapadni Balkan je svakako veoma važan region za Evropu. Ovde sam zato što to pruža mogućnost da vodimo razgovore o miru i stvaramo mir. Zapadni Balkan je od ključnog značaja u pogledu sveopšte bezbednosti evropskog kontinenta i veoma me raduje što imam priliku da budem ovde. Takođe, ovo je fantastična prilika da razgovaramo o načinima na koje možemo da podržavamo mir i o vežbama i obukama, o budućim prilikama da zemlje sarađuju u vojnom smislu, da povećaju posvećenost miru”, rekao je Volters.

Volters se u intervju osvrnuo i na saradnju Srbije sa NATO-om i njenim članicama, istakavši da je ta saradnja veoma jaka. On je bio u prilica da razgovara sa vojnim vrhom Srbije o tome šta je postignuto u dosadašnjem periodu i o tome šta se očekuje tokom 2019. godine.

“Naš cilj je da pogledamo plan za 2020. godinu i da nastavimo da unapređujemo kvalitet i broj tih vežbi, kako bismo mogli bolje da podstičemo mir iz vojne perspektive”, ističe Volters za RTS.

Na pitanje da li je politika vojne neutralnosti Srbije izvodljiva u trenutnim uslovima konfrontacije NATO-a i Rusije, Volters kaže da je on kao komandant koji predstavlja NATO fokusiran na vežbe i obuke, kao i na prilike za unapređenje mira u vojnoj komponenti.

“Cilj je da vežbamo kako bismo unapredili našu sposobnost za odvraćanje i zaštitu suvereniteta zemalja koje su članice NATO-a. Prirodno, podržavam sve što možemo da uradimo da to unapredimo. To je ono što vidim u oblasti evropskog kontinenta danas, i to je ono što ćemo nastaviti da podržavamo”, ističe Volters.

On dodaje da poštuje vojnu neutralnost Srbije i da je na Srbiji da odluči ako želi da se priključi NATO-u.

“Poštujem ono što vojska Srbije radi, poštujem mir za koji se zalaže, razumem razgovor o neutralnosti i kao vojni komandant NATO-a, veoma sam ponosan na činjenicu da su nam vojska i predsednik Srbije pružili mogućnost da nastavimo da podržavamo mir rame uz rame”, zaključuje Volters za RTS.

Tod Volters je na dužnost Vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi stupio u maju ove godine, a prošle nedelje je bio u svojoj prvoj poseti Srbiji i regionu.

Povezani članci

General-major Kajari iz Mađarske od novembra preuzima komandu nad KFOR-om

EWB

Skat: Raspravljati o NATO jedino činjenicama

EWB

Stoltenberg i Vučić o jačanju saradnje NATO i Srbije

EWB