Politika

Vučić 17. jula s Makronom

Makron i Vučić; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće 17. jula u zvaničnoj poseti Francuskoj, gde će se sastati sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Predsednik Srbije je to saopštio danas u Parizu, gde je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, učestvovao na godišnjem sastanku Evropskog saveta za međunarodne odnose (ECFR), u okviru kojeg je održan panel na temu Zapadni Balkan: Evropska unija i takmičenje velikih sila.

Sastanak s Makronom, ranije najavljivan, pada u veoma izazovnom trenutku za Srbiju, imajući u vidu pritisak Zapada da se problem Kosova definitivno razreši sporazumom o normalizaciji odnosa, ali i klimom koja je znatno drugačija od prethodnog sastanka srpskog i francuskog predsednika, sredinom decembra prošle godine.

U međuvremenu je, naime, Makron izašao sa stavom da proširenju EU na Zapadni Balkan treba da prethodi reforma Unije, što u Briselu, kad je reč o perspektivi zemalja kandidata iz regiona, definišu kovanicom “usidrenje, umesto proširenja”.

Ostale poruke prethodnog susreta Vučića i Makrona, sredinom prošlog decembra, uključujući i otvoreno naklonjen odnos francuskog predsednika prema srpskom kolegi, ostale su makar kao pozitivan okvir za njihov predstojeći razgovor o pitanjima koja su za Srbiju od ključnog nacionalnog i državnog interesa, i kad je reč o Kosovu i kad je reč o članstvu u EU.

Povezani članci

CRTA: Posle junskih izbora u Srbiji ne postoje demokratske i nezavisne institucije

EWB

Fajon i Orlić sa suprotstavljenih stanovišta dele zabrinutost za stanje u srpskim medijima

EWB

Mekalister: Ključna godina, sve zavisi od Srbije

EWB