fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić: Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je juče da je posle saslušanog mišljenja predstavnika izbornih lista doneo odluku da mandat za sastavljanje nove Vlade poveri dosadašnjoj premijerki Ani Brnabić, prenosi FoNet.

Vučić je naveo da je Brnabić tokom prethodnog mandata vodila disciplinovanu i odgovornu politiku i dodao da je sugerisao Brnabić da razmisli o uvođenju dva nova ministarstva, jedno za ljudska prava i ravnopravnost polova i drugo za brigu o porodici i deci.

Kako je rekao, sugerisao je Brnabić da u vladi bude 50 odsto “ili blizu 50 odsto žena”.

Na pitanje o koalicionim partnerima, Vučić je odgovorio da je razgovarao sa svima i da će Brnabić kao mandatarka o svemu da odluči, a da “očekuje odluku u narednim danima”.

Vučić je, na pitanje zašto je čekao 106 dana da objavi ime mandatara, objasnio da je bilo potrebno da se napravi koncept za sastav Vlade.

Biber: Dugim čekanjem na vladu Vučić pokazuje moć i irelevantnost institucija

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću trebalo je tri i po meseca da imenuje odlazeću premijerku Anu Brnabić da započne formiranje nove vlade jer je želeo da pokaže svoju moć i rastuću irelevantnost institucija, ocenio je profesor političkih nauka sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber, prenosi N1.

On je dodao da je predsedniku trebalo tri i po meseca da imenuje mandatara, iako vladajuća stranka (plus sateliti) ima 188 od 250 mesta (75 odsto), a njegov koalicioni partner 32 mesta u parlamentu, napisao je Biber na Tviteru.

 

Povezani članci

Dimitrov: Makedonija zajedno sa Crnom Gorom i Srbijom u EU

EWB

Srbija pozitivno gleda na ulogu novog predsedavajućeg EU

EWB

Za Vučića „štap i šargarepa“ iz Berlina

EWB