fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić: Blokada pregovora sa EU ako Srbija ne prihvati evropski predlog za dijalog sa Kosovom

Aleksandar Vučić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Srbija mora da razgovora, da učestvuje u dijalogu i da nastavi svoj evropski put, ne zato što obožavam njihovo licemerje po pitanju Povelje Ujedinjenih nacija, već zato što bismo bili ekonomski i poltički izgubljeni bez toga, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi FoNet.

„Da budemo usamljeni i izolovani, kao predsednik ne bih pristao da vodim zemlju“, rekao je Vučić na konferenciju za novinare povodom nemačko-francuskog plana za rešavanje kosovskog pitanja.

On je objasnio da je došla je petorka u Beograd, i u drugoj rečenici mu je rečeno da Srbija mora da prihvat evropski plan za Kosovo.

“Ako ga ne prihvatite, a mi smatramo da on mora da bude prihvaćen, suočićete se sa prekidom procesa evropskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija i sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će nanate veliku štetu Srbiji.To mi je ponovljeno tri puta tokom razgovora“, rekao je Vučić o razgovorima koje je imao sa međunarodnim izaslanicima EU, SAD, Italije, Francuske i Nemačke prošlog petka.

On je najavio da će narednih dana pozvati predstavnike poslaničkih grupa da ih obavesti o razgovorima sa međunarodnim izaslanicima, “kako je sve to teklo i šta se sve iza toga krije”.

Kako je objasnio ono što je u evropskom predlogu za Srbiju sporno jeste deo u kom se govori o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Predlog bi obevezivao Srbiju da ne sprečava članstvo Kosova u njima, što je prema rečima predsednika Srbije implicitno dopuštanje Kosovu da bude deo Ujedinjenih nacija.

On je objasnio da se u predlogu ne pominju UN, već da se nećemo protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije, a s tim u vezi je naglasio da će poštovati Ustav Srbije.

Vučić je kazao da Srbija ne može da spreči ulazak Kosova u Savet Evrope i u NATO, jer u prvom slučaju nema većinu da to spreči, a pošto nije članica NATO, tu se ništa ne pita.

Prema oceni predsednika Srbije, potrebna je normalizacija odnosa u kojima će Srbi moći da žive normalno, da ne brinu za decu i supruge, da ih niko ne hapsi i maltretira, da imaju najbolje lečenje.

“Da čuvamo državu Srbiju jedinstvenu biće veoma teško, uplašen sam i verujem da ćemo imati teške dane u drugoj polovini godine. Video sam veliku odlučnost kod svojih sagovornika i biće veoma teško da to breme i vreme izbegnemo“, istakao je on.

Povezani članci

Rojters: Dačić predlaže kompromis, normalizacija ključ za EU

EWB

Migracije: Nastavak zajedničkih graničnih patrola Srbije i članica EU

EWB

Burazer: Zaslužena nula iz Brisela je zaista dobra vest za Srbiju i njenu EU perspektivu

EWB