fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić: EU ključna u dijalogu Beograda i Prištine

Aleksandar Vučić i Sem Fabrici; Foto: Predsedništvo Srbije

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je obavestio šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona i o toku razgovora u Briselu, i naglasio da je uloga EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora, piše FoNet. 

Posebna tema današnjeg sastanka Vučića i Fabricija bila je evropska perspektiva Srbije, a razgovaralo se i o predstojećem godišnjem izveštaju Evropske komisije i o važnosti da nova vlada ubrza reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

Takođe se razgovaralo i o predstojećem ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan, kojim je predviđeno da se zemljama regiona pomogne u suočavanju sa krizom nastalom zbog pandemije, kao i o njenim ekonomskim posledicama, te o načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i EU i u tom smislu dodatno unapredi.

Vučić se zahvalio Fabriciju na značajnoj podršci koju Evropska unija pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije, istakavši da je politika naše zemlje u celosti usmerena ka miru i stabilizaciji regiona i daljem brzom ekonomskom razvoju.

Dodao je da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i ceo region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.

Vučić je istakao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje naš strateški cilj i dugoročno opredeljenje , što se, između ostalog, pokazalo i tokom borbe prodiv pandemije Kovid-19.

“Srbija je izuzetno zahvalna EU na pomoći, kao i na solidarnosti koju je pokazala prema Srbiji ne samo od kada se zajednički borimo sa posledicama Kovid-19, nego i za podršku u svim ostalim situacijama”, rekao je Vučić i dodajući da će se zajednička borba protiv pandemije nastaviti uz učešće Srbije, koja je i u najtežim trenucima pokazala izuzetnu solidarnost i sa svoje strane.

Fabrici je poručio da Srbija ima punu podršku Unije u borbi protiv Kovida-19 i podstakao našu zemlju da nastavi borbu protiv koronavirusa, dodavši da je Srbija “dokazala da je njen zdravstveni sistem izdržao teret i da treba da nastavi da radi u tom pravcu”.

On je posebno istakao da niko ne zna koliko će ova kriza trajati, ali da je važno da snažan zajednički odgovor postoji i da Srbija i EU ostaju pouzdani partneri i u svim daljim aktivnostima usmerenim ka suzbijanju posledica pandemije.

Fabrici je istakao da je Srbija već bliska ekonomiji EU, te da je “70 odsto direktnih stranih ulaganja došlo iz EU” i da je više od 60 osto razmene realizovano upravo sa zemljama Unije.

„Snažna ekonomija EU znači i snažniju srpsku ekonomiju”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji i dodao da Unija ostaje posvećena daljoj podršci Srbiji na putu ka punom članstvu.

Povezani članci

Fabrici: Srbija je važna za EU, još imamo mnogo posla

EWB

Gojković: Prvi razgovori uz učešće predstavnika EP okvirno 9. i 10. oktobra

EWB

Brnabić: Radna grupa za dijalog u petak ili naredne sedmice

EWB