fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić i Gabrijel o dijalogu s Prištinom

Aleksandar Vučić i Zigmar Gabrijel; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD – Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je u Beogradu da je normalizacija odnosa sa Kosovom nezaobilazni uslov za pristup Srbije Evropskoj uniji.

To se mora razumeti, istakao je nemački zvaničnik na pres konferenciji u Beogradu, jer je EU, podsetio je, imala iskustvo da kada se takvi problemi ne reše koliko to mogu da traju naknadno, posle prijema zemalja.

“Zato je normalizacija odnosa za nas od tako velikog značaja”, poručio je nemački zvaničnik, koji će posle Beograda posetiti i Prištinu.

Gabrijel je istakao da jasna izborna pobeda nosi veliku odgovornost za Aleksandra Vučića, kako za reformski proces, tako i za dalji razvoj odnosa sa Kosovom.

Premijer Vučić je rekao da je odnos Beograda sa Prištinom jedan od najvidljivijih problema na putu naše države ka članstvu u EU, ali da je na nama da radimo na unutrašnjim reformama, zbog nas, naše dece i naše budućnosti.

“Dijalog je prekinut ne na inicijativu Srbije. Pre tri dana sam tražio nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu, jer ne postoji ništa važnije od razgovora, ma koliko da odnosi nisu laki, a da ne govorim od drugim stvarima koje su se u međuvremenu dešavale, a koje su ostavile teške posledice u našim odnosima”, rekao je Vučić.

Dodao je i da ne kritikuje ljude iz Prištine ili iz regiona, i da ne koristi priliku da to čini pred drugim zvaničnicima, jer je potrebno da se razgovara.

Na pitanje novinara do kada će Evropska unija da toleriše Prištinu da odbija dijalog sa Beogradom, kao i do kada će Beograd da nudi dijalog Prištini, Vučić je rekao da taj dijalog nije nimalo laka i jednostavna tema za nas i da su potezi koje je vuklo rukovodstvo Srbije u prethodnom periodu zahtevalo hrabrost.

Povezani članci

EU podržava poboljšanje sistema kontrole hrane u Srbiji

EWB

Holandski ambasador: Prvo napredak u vladavini prava, zatim evrointegracije

EWB

Junker u ponedeljak u Srbiji

EWB