fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vučić i Hoti: Dokumenti iz Vašingtona mogu da doprinesu sveobuhvatnom sporazumu

Aleksandar Vučić i Đuzep Borelj u Briselu; Foto: FoNet

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potvrdili su u Briselu šefu evropske diplomatije Đuzepu Borelju da su njihovi najviši prioriteti integracija u EU i nastavak rada na dijalogu o normalizaciji odnosa pod okriljem Evropske unije, prenosi FoNet.

“Povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potvrdili su visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzepu Borelju da je za njih najviši prioritet integracija u EU i nastavak rada na dijalogu pod okriljem EU, koji je ključni element njihovih puteva ka EU”, piše u zajedničkoj izjavi dvojice zvaničnika uoči današnjeg nastavka dijaloga u Briselu.

Vučić i Hoti su se “takođe obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu s preuzetim obavezama”.

“U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, koji se nadovezuju na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi s dijalogom, mogli bi da budu koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”, navodi se u zajedničkoj izjavi Vučića i Hotija objavljenoj na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Vučić i Hoti su se prethodno, u petak u Beloj kući, obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primerak dokumenta nazvanog “Ekonomska normalizacija”, uz razliku samo u poslednjoj od 16 tačaka.

Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod okriljem EU biće nastavljen danas u Briselu sastankom Vučića i Hotija. Pre toga su se Vučić i Hoti odvojeno sastali sa domaćinima sastanka – Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Borelj je istakao da ovi razgovori nisu uvek laki, ali da je srećan zbog toga što vidi posvećenost i poštovanje obe strane.

“Pozdravljam da su to zajednički potvrdili i uoči današnjeg sastanka. Njihovi stavovi se, naravno, razlikuju, ali oni se ovde ponovo vraćaju kako bi pronašli zajednički jezik i radili na sveobuhvatnoj normalizaciji svojih odnosa – baveći se svim otvorenim pitanjima”, istakao je Borelj.

Današnjem sastanku su prethodili sastanci na ekspertskom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine održani u nedelju.

Vučić: Veoma dobar razgovor sa Varheljijem

Prethodno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i naveo da je su imali “veoma dobar razgovor”.

“Veliko hvala komesaru za susedsku politiku i proširenje Oliveru Varheiju na značajnoj podršci koju EU pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije. Posebno hvala komesaru na tome što mu nije teško da čuje i sasluša predstavnike Srbije, ma kako to nekome čudno zvučalo. Veoma dobar razgovor”, napisao je Vučić na Instagramu.

Povezani članci

Brisel dobija put da dinamičnije uđe u dijalog

EWB

Hoti: Konačni sporazum sa Srbijom bi trebalo ratifikovati bez narušavanja unitarnog karaktera Kosova

EWB

Referendum o sporazumu s Prištinom verovatno 2019.

EWB