fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vučić i Hoti na dvodnevnom sastanku u Beloj kući

Bela kuća; Foto: Wikimedia Commons

VAŠINGTON – U Beloj kući danas počinje dvodnevni stastanak delegacija Srbije i Kosova u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, prenosi N1. 

Kako su istakli iz američke administracije, SAD nemaju “tajni plan”, a teme sastanaka će biti ekonomske.

Prema njihovim rečima, razgovaraće se o tri sporazuma koje su dve strane postigle: o ponovnom uvođenju vazduhoplovne linije i razvoju železničkog i drumskog saobraćaja.

Za sada još uvek nije poznatno da li će predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp prisustvovati sastancima.

Domaćini skupa su specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel i savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan, dok će delegacije Srbije i Kosova predvoditi predsednik Aleksandar Vučić i premijer Avdulah Hoti.

Visoke delegacije Srbije i Kosova, nakon sastanka u Vašingtonu 7. sepbtembra imaju sastanak u Briselu o nastavku dijaloga.

Hoti je na svom Fejsbuku poručio da će se kosovska delegacija sastati i sa drugim zvaničnicima.

“Vlada Kosova predstaviće velike infrastrukturne i energetske projekte koji doprinose razvoju i stvaranju radnih mesta na Kosovu, ali koji utiču na bolju integraciju KOsova na regionalnom i evropskom tržištu”, napisao je Hoti.

On je ocenio da su u Beloj kući uvek donošene važne strateške odluke koje su dovele do slobode, nezavisnosti i evroatlantske integracije Kosova, te da ni ovaj put neće biti drugačije.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić, koji je deo delegacije Srbije u Vašingtonu, izjavio je da će srpska delegacije i predsednik Vučić predstaviti agendu ekonomske saradnje Beograda i Prištine.

On je dodao i da očekuje da na sto budu stavljene i teške političke teme.

Antonijević: Biće pritiska za konkretan dogovor u Vašingtonu

Bela kuća ima “jak papir” na stolu, rekao je za FoNet Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, povodom razgovora delegacije Beograda i Prištine u Vašingtonu.

“Dosta toga se drži u tajnosti. Videćemo način na koji će pregovori biti vođeni”, rekao je Antonijević.

On očekuje veliki pritisak jer je ovaj sastanak jedna od poslednjih spoljnopolitičkih “bitaka” koje će administracija Donalda Trampa moći da vodi.

Antonijević je ocenio da Evropska unija ima mesto za pregovaračkim stolom kao i da sve što se dešava u Vašingtonu je usaglašeno sa onim što Brisel želi da promoviše.

“Cilj Brisela je da svoj dijalog okonča na kvalitetan način, vodeći računa o sveu potpisanom Briselskim sporazumima. To je i bio početak otopljavanja odnosa između Beograda i Prištine”, rekao je Antonijević.

On je zaključio da iz Brisela dolazi jasan signal da se mora vratiti na sve ono što je potpisano.

Povezani članci

Vučić u razgovoru sa Mičelom i Hanom izrazio spremnost na nastavi dijalog po ukidanju carina

EWB

Makron i Merkel organizuju samit Srbija-Kosovo kada se stvore uslovi

EWB

Tramp pisao Tačiju i Vučiću, pozvao ih da “iskoriste jedinstvenu priliku”

EWB