fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vučić i Hoti: Razgovori Beograda i Prištine se nastavljaju sledeće nedelje na ekspertskom nivou

Premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki izaslanik EU Đuzep Borelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić; Foto: Twitter

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti složili su se da će se razgovori Beograda i Prištine nastaviti sledeće nedelje na ekspertskom nivou, dok će sledeći sastanak na visokom nivou biti početkom septembra kada će se i intenzivirati saradnja, potvrdio je sinoć specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posle prvog zvaničnog direktnog susreta Vučića i Hotija u Briselu, prenosi KoSSev.

Lajčak je istakao da su jučerašnji razgovori bili usredsređeni na dva elementa.

“Prvi element o kojem se razgovaralo su nestale osobe i raseljena lica. Prva tema je simbolična u kontekstu pomirenja i veoma je važno pitanje za članove porodica koje žive u neizvesnosti decenijama“, naveo je Lajčak i dodao da je ključno sarađivati s Međunarodnim Crvenim krstom na rešavanju preostalih slučajeva.

On je naglasio da je druga tema razgovora bila ekonomska saradnja.

„To je jedna od okosnica Evropske unije. Intenzivirana ekonomska saradnja znači iskoristiti puni ekonomski potencijal Kosova i Srbije, a znači i otvaranje radnih mesta i poboljšanje životnog standarda ljudi“, naglasio je Lajčak.

Vučić: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano

Od srede će u Briselu boraviti srpski i kosovski “tehnički eksperti” koji će razrađivati dalje ova pitanja, zatim sledi sastanak Vučića i Hotija za dve nedelje, da bi se od septembra otvorila nova pitanja, poput pitanja imovine, izjavio je Vučić.

On je rekao medijima nakon sastanka da je srpska delegacija u potpunosti spremna da prihvati svaku vrstu razgovora i da “ćemo biti otvoreni i da ćemo iskazati političku volju za pronalaženjem nestalih osoba”, ali je istovremeno zatražio “to isto pravo i za Srbiju”.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Vučić je istakao da je Srbiji interes da napravi ekonomski sporazum „što je moguće više“.

Vučić je, takođe, zatražio da se pitanje primene sporazuma o Zajednici srpskih opština nađe na dnevnom redu.

„Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, to su međunarodne obaveze za koje garantuje Evropska unija da će biti sprovedene u delo. Tako da ćemo mi na tome nastaviti da insistiramo“, istakao je Vučić.

Hoti: Za nas je ovo završna faza pregovora

Premijer Kosova Avdulah Hoti istakao da je je juče nastavljen proces dijaloga nakon 20 meseci i da su obostrano priznavanje i normalizacija odnosa dve zemlje osnovni principi i krajnji cilj ovog procesa.

„Uz podršku prijatelja postići ćemo svoj cilj jer je to u interesu Kosova i Srbije, u interesu mira, stabilnosti, prosperiteta u regionu kao i u interesu EU i SAD“, poručio je Hoti na Fejsbuku posle razgovora i dodao da veruje u „svoje međunarodne prijatelje“.

Hoti je novinarima nakon sastanka kazao da po pitanju ekonomije ima napretka, ali će javnost o detaljima saznati tek za nekoliko dana.

„Očekujemo da ćemo sledeće nedelje detaljno objasniti ove probleme. Ovo su razgovori na političkom nivou, jer smo u završnoj fazi zaključenja konačnog sporazuma, a za to je potrebna volja obe strane i posvećenost“, rekao je Hoti za kosovski javni servis.

Povezani članci

Forum u Albahu: Vučić i Tači diskutovali sa panelom o korekciji granica

EWB

Šefovi diplomatija G7: Beograd i Priština da postignu sporazum

EWB

Borelj: EU mora više da se angažuje u posredovanju između Beograda i Prištine

Tanjug