fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić i Varhelji obišli radove na izgradnji dečje bolnice “Tiršova 2”

Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji obišli su danas gradilište dečje bolnice “Tiršova 2”, za koju je Evropska unija obezbedila bespovratna sredstva u iznosu od 35,7 miliona evra, prenosi FoNet. Političkih poruka od komesara za porširenje nije bilo.

Varhelji je rekao da Evropska unija (EU) nikada do sada nije dala veću donaciju za zdravstvenu infrastrukturu kao za ovu bolnicu, dodajući da je reč o investiciji u budućnost, buduće generacije, tehnologiju i znanje.

On je ukazao da je jedina dobra strana pandemije kovida to što su ljudi shvatili značaj zdravlja, a uveren je da će “Tiršova 2” biti jedna od najboljih dečjih bolnica u Evropi.

„Ekonomsko-socijalni plan za Zapadni Balkan, koji je usvojen pre dve godine i čini jednu trećinu BDP zemalja regiona, sada počinje da daje rezultate“, naglasio je Varhelji i dodao da se njegovi rezultati ogledaju u boljem životu ljudi.

Vučić je rekao da će bolnica imati 60.000 metara kvadtarnih, od kojih će 40.000 biti medicinski prostor, a ostalo skladišta, garaža i parkinzi.

„Ovo će biti klinički centar za decu, ne samo u Srbiji, već i iz regiona, i ovako vredan i važan projekat je zaslužio ogromnu pažnju EU, koja je poklonila 35 miliona evra“, dodao je Vučić i istakao da bi pripremni radovi na izgradnji bolnice trebalo da budu gotovi do novembra.

Povezani članci

Vladavina prava i odnosi sa Prištinom određuju brzinu pristupa Srbije

EWB

Vučić sutra kod Mogerini s Tačijem

EWB

Odobreno finansiranje EU za projekte lokalnih samouprava u Srbiji

EWB