fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vučić: Ili normalizacija odnosa ili zamrznut konflikt prekidan sukobima

Aleksandar Vučić u Narodnoj skupštini; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD – Uslov za povratak za pregovarački sto i dalje je ukidanje taksi na srpsku robu, izjavio je juče predsednik Aleksandar Vučić u govoru pred poslanicima Narodne skupštine, tvrdeći da bi u slučaju očuvanja trenutnog stanja Albanci napali Srbiju.

“Ukoliko ukinu te takse, daću sve od sebe da pokušamo da dođemo do kompromisnog rešenja”, rekao je on, navodeći da postoje samo dve mogućnosti za dalji odnos Srbije i Kosova – normalizacija odnosa ili zamrznuti konflikt.

Kako je Vučić istakao, druga mogućnost ne znači ništa, jer bi Albanci u svakom trenutku mogli da “odmrznu” taj konfklikt.

“Zamrznut konflikt ne može da postoji kao naše rešenje, jer Albanci ga neće. I zato pokazuju sve veću nervozu iz dana u dan. I zato je pitanje dana i meseca kada će da napadnu Srbiju, jer oni to ne mogu da izdrže. Mi možemo, čak i ako bi nam to usporilo EU integracije, koje su nam veoma važne”, naglasio je on.

Kako je naveo, normalizacija može postojati samo u dva slučaja – prvi je onaj kakav ga vide međunarodna zajednica i Albanci, prema kojem je Kosovo nezavisna država, dok bi “Srbima dali neka prava”; druga mogućnost je neka vrsta razgraničenja, koju je predložio prošle godine.

“Na to sam doživeo najveću hajku od dela lažnih rodoljuba u Srbiji, koji su im sve dali i predali, koji su im dali nezavisnost na tacni, a saopštenje nisu izdali”, rekao je Vučić, osvrćući se na sednicu Narodne skupštine nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, koja je, prema njegovom sudu, trajala nedopustivih sat i po vremena.

Sa druge strane, ovo je bio prvi put od sklapanja Briselskog sporazuma 2013. da je dijalog sa Prištinom bio tema skupštinskog zasedanja.

Uprkos tome, većina poslanika opozicije, uglavnom članova koalicije Savez za Srbiju, bojkotovala je sednicu, te su Vučićevom govoru prisustvovali ponajviše predstavnici vlasti i gosti, a veliku kontroverzu izazvalo je prisustvo Milana Radoičića, osumnjičenog za umešanost u prošlogodišnje ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Govoru su prisustvovali i ambsadori Nemačke i SAD, kao i Evropske unije, za koju je Vučić naveo da ostaje strateški cilj Srbije, posebno posle rezultata izbora za Evropski parlament.

“Nalazimo se na putu evropskih integracija jer hoćemo da budemo taj tip društva. I da ne govorim sad o demokratiji i vladavini prava – hajde da govorimo o ekonomiji. Šezdeset osam posto naše trgovine je sa EU, naši najveći investitori dolaze odatle”, rekao je on.

Učešće Beograda u dijalogu sa Prištinom učinilo je mnogo za podizanje međunarodnog ugleda Srbije, a status Kosova, koji je bio gotova stvar, vraćena je za pregovarački sto, naveo je Vučić.

“Ukoliko bismo pristupili EU izmešu 2025. i 2030. to bi drastično povećalo naše šanse da budemo blizu ovog najmanje lošeg rešenja; sve drugo vodilo bi nas u tešku situaciju”, naglasio je on.

Prema njegovoj oceni, ipak, EU do sada nije učinila mnogo da ubedi kosovske zvaničnike da ukinu takse, što je jedini uslov za nastavak Briselskog dijaloga.

“Ne moram da vam kažem da sem saopštenja, i korektnog odnosa Federike Mogerini i Johanesa Hana, nijedna država članica niti Evropska unija svojim mehanizmima nije preuzela bilo šta protiv albanske strane”, rekao je Vučić, dodajući da je na nedavnom samitu u Berlinu još jednom pokušano da se utiče na Albance, ali da “oni imaju zaštitu nekog snažnijeg”.

“Priština sada ne želi dijalog – da li će ga želeti u budućnosti, to je pitanje za njihove zapadne mentore”, izjavio je predsednik Srbije.

Dijalog vođen od dolaska njegove stranke na vlast ocenio je kao uspeh, navodeći da Srbija nije izgubila ništa što već nije bilo izgubljeno, već se “vratila u igru”.

Razgraničenje kao rešenje za normalizaciju odnosa dovelo bi do povratka dela onog što je bilo u potpunosti predato, dodao je on.

“Mislim da je veoma važno da istaknem da ma koliko mnogi od nas uživali u nerešavanju problema, čekanju da se promene svetske okolnosti, iako ni sami ne znamo kakve bi to veze sa nama imalo… Prema svim istraživanjima, najviše bismo voleli da stvari ostanu onakve kakve jesu. Ali za to nemamo nikakve garancije i to je nemoguće. I svako ko to govori, taj ne govori istinu našem narodu. Ne bude li kompromisnog rešenja, samo čekajte napad Albanaca”, zaključio je Vučić.

Povezani članci

EU očekuje definitivan napredak u normalizaciji odnosa

EWB

Han: Nije Kosovo sve i svja

EWB

Da li je unutrašnji dijalog o Kosovu bio neuspešan?

Katarina Tadić