Vučić: Izveštaj Fridom hausa pun netačnosti

Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Izveštaj Fridom hausa o Srbiji veoma je neozbiljan i pun netačnosti, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prenosi N1. 

“Pročitao sam izveštaj, to je veoma neozbiljno štivo, puno netačnosti. Mislio sam da to piše grupa stručnjaka, a onda sam shvatio da piše jedan čovek, novinar BIRN-a”, rekao je Vučić na konferencije za novinare.

On je istakao da mu je bilo najsmešnije što su se za to štivo uhvatili oni koji su uvek govorili protiv Džordža Soroša koji je, prema njegovim rečima, najveći finansijer Fridom hausa.

On je ipak rekao da u izveštaju ima i stvari koje su istinite i na kojima Srbija treba da radi.

Prema Izveštaju Fridom hausa najduža lista kritika upućena je Srbiji zbog negativnih pokazatelja u demokratskim reformama i metodama vladavine u Srbiji, koje ova  nevladina organizacija beleži već pet godina uzastopno.

Srbija je u ovom izveštaju za 2019. godinu prvi put od 2003. svrstana u kategoriju hibridnih režima, u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Kako je obrazloženo u izveštaju, od dolaska na vlast 2012. godine, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) sistematski je ograničavala mogućnost opozicije da bude uključena u upravljanje državom.