fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić kritikovao izveštaj EP o Srbiji u delu o zdravstvu, citirao i izveštaj o Kosovu

Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

ŠABAC – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je danas kritike na račun izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji.

Izveštaj, koji je juče usvojen sa 538 glasova za i 69 glasova protiv, između ostalog poziva Srbiju da efikasno istraži afere Krušik, Jovanjica i Telekom i osuđuje napade na portal KRIK i organizaciju CRTA.

Izveštaj oštro ocenjuje stanje vladavine prava i demokratije u Srbiji, dok se pohvaljuje stanje u ekonomiji i regionalnoj saradnji.

„Kritikuju se reči Telekoma, koji je sklopio ugovor sa firmom iz EU. Pa šta bi oni, da štite tajkunski kriminal u Srbiji“, upitao je Vučić, prenose agencije.

On je novinarima pročitao delove rezolucije koji se tiču zdravstvenog sistema i naglasio da Srbija ima opreme, lekova, vakcina upravo jer se nije oslanjala na EU.

On je naglasio da su se u Evropskom parlamentu „izgubili u vremenu i prostoru“, jer Srbija 2021. godine nema nedostatak medicinske opreme.

Poemnuti član 76 izveštaja koji je prokomentarisao glasi: “(Evropski parlament) primećuje da zdravstveni sistem Srbije pati od nedostatka resursa i odlaska profesionalne radne snage, što rezultira nedostatkom medicinske opreme, medicinske stručnosti i kapaciteta za laboratorijsko testiranje tokom pandemije COVID-19; ohrabruje Srbiju da sprovede reforme kako bi ojačala sektor javnog zdravstva, poboljšala socijalnu zaštitu i pružila podršku privatnom sektoru kako bi se izbegle ekonomske posledice COVID-19”.

Ovaj član je ušao u izveštaj preko amandmana koji je u novembru prošle godine podnela poslanica Zelenih Viola fon Kramon.

Potom je Vučić nastavio da čita delove posebne rezolucije koji je Evropski parlament doneo o Kosovu, gde postoji zabrinutost zbog kampanje dezinformacija kako bi se delegitimisala državnost Kosova.

„Ponosan sam što delegitimišem nezavisnost Kosova i to ću da nastavim da radim u inat EU, a u slavu Srbije i ništa mi ne mogu“, poručio je Vučić.

Na pitanje o izjavi poslanice Evropskog parlamenta Tanje Fajon koje se tiče kriminala i korupcije u Srbiji, Vučić je rekao da se Srbija bori protiv organizovanog kriminala, ali i pitanja otimanja imovine Jevrejima i spreman je da pruži doprinos kako je Fajon „ukrala“ Moskovicu vilu u Sloveniji.

U pitanju je alizuja na optužbe na račun stranke Socijalnih demokrata, koju predvodi Tanja Fajon, a koju politički protivnici u Sloveniji optužuju da svoje sedište ima u vili koja je pre Drugog svetskog rata pripadala jevrejskoj porodici.

Joksimović: Neke političke grupacije u EP imaju prenaglašeno kritični ton o Srbiji

Rezolucija Evropskog parlamenta nije detaljan izveštaj o evropskim integracijama Srbije, već je reč o redovnoj godišnjoj rezoluciji te evropske institucije, izjavila je za Tanjug ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Objašnjava da je to naizgled formalna razlika, a u stvari je i suštinska, imajući u vidu da rezolucija ima konsultativni karakter i da u njenom sastavljanju, podnošenjem amandmana, učestvuju sve poslaničke grupe EP.

„I iz ovog izveštaja, odnosno Rezolucije Evropskog parlamenta, kao što je to bio slučaj i ranijih godina, ima pozitivnih i snažno kritičkih ocena. Jasno je koje političke grupacije imaju taj posebno i prenaglašeno kritički ton o Srbiji. Godinama od istih poslanika možemo da čujemo gotovo iste formulacije zamerki i kritika, nezavisno od realnih promena i koraka koje Srbija objektivno preduzima u određenim oblastima”, navela je Joksimović.

Brnabić: Utešno je što Evropska komisija ne stoji iza rezolucije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji „van svake istine“ i govori o poslanicima koji su je pisali i za nju glasali, prenosi Danas.

„Sistem vrednosti predsednika Aleksandra Vučića i vlade Srbije mnogo više pripada evropskim vrednostima, što smo pokazali vakcinisanjem građana iz regiona, nego što evropske vrednosti dele i podržavaju poslanici EP koji su glasali za ovu rezoluciju“, naglasila je Brnabić.

Komentaršući deo u kome se govori o Kosovu i nastojanjima vlasti u Beogradu da „deligitimizuju državnost Kosova“, ona je rekla da Srbija ne priznaje da je Kosovo nezavisno.

„Evropska komisija ne stoji iza ove rezolucije. To mi je nekako uteha i nada jer Evropska komisija mora da je statusno neutralna, s obzirom da postoji još pet članica koje ne priznaju nelegitimnu državu Kosovo“, rekla je Brnabić.

SSP: Šokantne Vučićeve uvrede upućene poslanicima Evropskog parlamenta

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je u današnjem saopštenju da su šokantne uvrede Aleksandra Vučića upućene poslanicima Evropskog parlamenta na granici govora mržnje i da je sada svima jasno da njega Evropska unija nikada nije ni zanimala.

“Izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji potpuno je ogolio Vučićevu nekontrolisanu autoritarnu vlast, a njegov bes i agresija  koje godinama ispoljava prema svima u Srbiji koji drugačije misle, sada su usmereni na Brisel i evropske institucije. Ovaj nekontrolisani izliv besa je prvorazredni diplomatski skandal koji se ne pamti od vremena Slobodana Miloševića i poslednje je upozorenje demokratskoj javnosti na šta sve je ovaj čovek spreman da bi po svaku cenu očuvao svoju ličnu vlast. Zaljubljen u sebe i opijen nekontrolisanom moći, jasno je pokazao da njega ne zanimaju ni demokratija, ni institucije, ni Evropska unija, ni budućnost Srbije”, stoju u saopštenju SSP.

Povezani članci

Bjeregord: Sloboda medija bez “ali”

EWB

Borelj: Uskladiti spoljnu politiku

EWB

Godišnji izveštaji Evropske komisije o kandidatima tek na jesen?

EWB