fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić i Mekalister: Šta je stvarno ključno za napredak Srbije

Dejvid Mekalister i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne deli stav predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera da je za Evropsku uniju vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu.

“Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU”, rekao je Vučić.

Podsetio je da neke zemlje članice EU , naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija.

“Ali, to je stvar EU”, rekao je i istakao:

“Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju”, zaključio je Vučić.

Mekalister je, odgovarajući pre toga na pitanja novinara, rekao da je njegov stav jasan – kada je zemlja spremna, tada može da se pridruži Evropskoj uniji, te da od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

“Nije tajna da bih želeo da vidim Srbiju pre, a ne kasnije u EU i imam dosta kolega koje tako misle. Ali, i dalje preostaje da se još neki posao uradi, naročito u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije. Ima veoma važnih stavki koje sam izneo u izveštaju i vaša vlada zna šta je po sredi”, rekao je Mekalister.

On je takođe rekao da bi želeo da se otvori što pre još više poglavlja, jer Srbija dobro napreduje, ali i da je na državama članicama da odluče da li će se nova poglavlja otvarati.

„Moj stav je da, ako Srbija naporno radi, dostiže ciljeve, treba otvarati nova poglavlja, jer svako poglavlje predstavlja signal da je EU ozbiljna u svojoj nameri prema zemljama regiona”, objasnio je Mekalister.

Mekalister je istakao da ne može da da datum, kad je reč o priključenju Srbije Evropskoj uniji, ali je obećao svaku podršku za nastavak dobrog posla u Srbiji, navodeći da se nada da će naša zemlja još nekoliko poglavlja uskoro otvoriti i da će se priključiti kada zatvori svih 35 poglavlja.

On je poručio da treba nastaviti sa reformama, te da će se Srbija priključiti EU kada zatvori svih 35 poglavlja.

“Kad je reč o vremenskom okviru, zemlja koja je u Evropi i koja ima fundamentalne evropske vrednosti i koja je spremna da se upusti u komplikovan proces pregovora, može da se priključi EU. Srbija se nalazi u sred tog procesa pristupanja”, rekao je Mekalister.

Izrazio je uverenje da je politička i ekonomska stabilnost u ovom delu Evrope od suštinskog značaja za ceo kontinent.

Kazao je da Crna Gora i Srbija prednjače na putu u EU, ali da veruje da će sve zemlje regiona imati evropsku budućnost.

Podsetio je da je njegov izveštaj dobio široku podršku u EU, te da, iako se stranke ne slažu o nekim pitanjima, velika većina poslanika bez obzira iz kog su dela Unije, žele da daju političku podršku Srbiji.

Dodao je i da je nemačka kancelarka Angela Merkel posvećena dešavanjima na Balkanu i da želi političku stabilnost i mir u regionu.

Najavio je da će za dve nedelje ponovo doći, u zvaničnu posetu Srbiji, kada će imati susrete sa predstavnicima vlade i parlamenta.

Nastavak dijaloga na predsedničkom i na vladinom nivou

Mekalister je izjavio je da bi Evropska unija želela nastavak dijaloga Beograda i to “na predsedničkom nivou i na nivou dve vlade”, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao da je Beograd, za razliku od Prištine, spreman i na dijalog i na kompromis.

Mekalister je, posle razgovora sa Vučićem, rekao novinarima da je važno da dve strane nastave dijalog, kako bi se sprovodilo ono što je dogovoreno.

Važno je, kaže, i da se formira stabilna vlada u Prištini, što je, primetio je, teže nego što se očekivalo.

Vučić je istakao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga i da je, za razliku od Prištine, spreman za kompromise.

Povezani članci

Skoro 400 amandmana na izveštaj EP o Srbiji: Poslanici za strožu kritiku stanja u zemlji

EWB

Đilas: Fabrici deo briselske administracije koja žmuri na stanje u Srbiji

EWB

Borelj u ponedeljak predlaže specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan?

EWB