fbpx
European Western Balkans
Region

Vučić: Mir nije zauvek dat, na njemu se radi svaki dan

Aleksandar Vučić, Borut Pahor i Kolinda Grabar Kitarović u Kranju; Foto: Tanjug/Tanja Vilić

KRANJ – Na današnjem skupu dominiraju reči mir, stabilnost, smanjenje zapaljive retorike, ali mir i stabilnost nisu nešto što je zauvek dato, na tome morate da radite na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u izjavi novinarima u Brdu kod Kranja, uoči početka ovogodišnjeg sastanka lidera država jugoistočne Evrope, Procesa “Brdo – Brioni”, rekao da u politici i odnosima među državama nema previše ljubavi, već mnogo interesa, ali da je važno da svi upute slične ili iste poruke.

Predsednik je podsetio da je jutros, na marginama foruma, imao bilateralni sastanak sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, da će se sastati i sa makedonskim predsednikom Ðorđom Ivanovim i predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, ali da će razgovarati i sa ostalim liderima.

“Sledeća prilika za razgovore je inauguracija u Beogradu, 23. juna, gde očekujem da svi dođu”, rekao je Vučić.

On je najavio i da će na samitu, odnosno i na radnom ručku i na plenarnoj sednici, pokrenuti temu ekonomskog povezivanja, odnosno regionalnoj ekonomskoj zoni.

“Neću od toga da odustajem. Biću dosadan kao stenica. To je regionalna ekonomska zona, jedinstveno tržište, da pokušamo da napravimo za zapadnobalkansku šestorku, odnosno pet plus jedan kako mi kažemo, ali i za blize odnose i sa zemljama EU iz regiona, odnosno sa Hrvatskom i Slovenijom”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je u skladu s tim razgovarao sa Čovićem oko učešća Srbije na Mostarskom sajmu, na kojem će biti pokrovitelj.

“To nije bilo moguće ranije i mislimo da uložimo i ozbiljan novac i predstavimo Srbiju i u Hercegovini na najbolji mogući način, da dodatno budemo faktor koji će da približava srpski i hrvatski narod i verujem da ćemo imati uspeha po tom pitanju”, rekao je Vučić.

Kako je naglasio svi imaju zajedničku muku, a to je preduzeće Agrokor.

Srbija, kako je rekao, ne oseća finansijske posledice, ali ga oseća u smislu proizvodnje.

“Nemamo problem ni sa Frikomom, ni sa Dijamantom, ni sa Merkator S, u smislu ostanka zaposlenih ljudi. Ali imamo problem sa dobavljačima koji su smanjili svoje isporuke. A oni manje proizvedu ili više drže na zalihama. Time gubimo u BDP mi, a mislite kakve probleme po tom pitanju imaju Hrvati”, rekao je Vučić.

On je dodao i da smanjenje kreditnog rejtinga Agrokoru svima pravi probleme, i BiH i Srbiji i Hrvatskoj.

“Ni krivi ni dužni imaćemo problema u narednom periodu i po tom pitanju sam spreman sa svima njima da u narednom periodu razgovaram, da vidmo šta da radimo. Svaki razgovor je dobar, lekovi, prilika da se razgovara o situaciji u regionu, ali i prilika i da razmišljamo o novim projektima, o tome šta je to što zajednički možemo da napravimo”, zaključio je Vučić.

Povezani članci

Han: Konsenzus o evrointegracijama i saradnja sa opozicijom

EWB

Zaev i zvanično mandatar za sastav Vlade Makedonije

EWB

Aleksandra Joksimović: Nemačka potvrđuje inicijativu na Balkanu

EWB