fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić na Bledskom strateškom forumu: Srbija očekuje više poštovanja od EU

Vučić na Bledskom strateškom forumu 2020; Foto: Predsednik Republike Srbije

BLED – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija ostaje posvećena evorpskom putu, ali da očekuje više poštovanja od Evropske unije i da to neće da krije.

Kako prenosi Tanjug, Vučić je na otvaranju Bledskog strateškog foruma, u kratkom obraćanju na otvaranju liderskog panela “Evropa posle Bregzita i COVID-19”, rekao da postoji deo građana koji ne podržava evropske integracije, posebno zbog kosovskog pitanja, ali da to ne utiče na političku odluku da je Srbija na evropskom putu.

Predsednik je rekao da je uvek bio veoma jasan i da uvek ponavlja poruku da je Srbija na evropskom putu i da mu je posvećena, ali da Srbija takođe vidi da ona nije glavna tema među zemljama EU, što je, kaže, i normalno u ovim okolnostima.

Vučić je istakao da Srbija pripada Evropi i da nam je Evropa potrebna, uključujući sve u vezi sa evropskim vrednostima, efikasnim i nezavisnim pravosuđem, ali i boljem životu za naše građane, uključujući mir i stabilnost koji će biti garantovani našem narodu.

„Treba da učinimo najviše što možemo da podignemo popularnost EU i više naglasimo doprinos EU razvoju naše privrede i političkog sistema. Sa druge strane, mnoge stvari unutar EU treba da se promene kada se govori o odnosu prema Srbiji“, naglasio je predsednik Vučić i zaključio da se to već moglo videti na današnjem skupu.

On je učestvovao na panelu sa premijerima Mađarske, Poljske, Češke, Hrvatske, Bugarske i domaćina, Slovenije, dok se preko video linka uključio i premijer Italije.

Na komentar moderatora Nika Gauinga, gostujućeg profesora Kraljevskog koledža u Velikoj Britaniji, da je tokom Svetskog ekonomskog foruma stavio do znanja da je Srbija zainteresovana za EU do određene granice, Vučić je rekao da je tada govorio o tome da je Srbija očekivala više poštovanja od Evropske unije.

“Možda su i ljudi iz EU očekivali više poštovanja s naše strane. Obe strane bi trebalo da učine koliko mogu da poboljšaju stvari. Moram da kažem da je to nešto što moramo da uradimo za zajednički boljitak”, rekao je Vučić.

Na opasku Gauinga da je Vučić tada za Euronews rekao da Srbija nije veoma entuzijastična, Vučić je rekao da je to tačno, jer postoji 40 procenata građana koji su protiv ulaska u EU, mahom zbog toga što vide EU kao organizaciju koja pravi pritisak kad je u pitanju kosovska nezavisnost.

“To je istina, ali to ne utiče na naše političke odluke. Mi smo na evropskom putu, vidimo mnogo teškoća, ne pripadamo naprednim ekonomijama, ali nećemo ući ove godine u recesiju, ide nam dobro”, rekao je Vučić.

Razgovor sa Merkel

“Odličan telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel”, napisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na instagram profilu buducnostsrbijeav.

“Zahvalan sam nemačkoj kancelarki na podršci ekonomskom i političkom razvoju Srbije i njenom razumevanju nase teške regionalne političke pozicije”, naveo je Vučić.

Povezani članci

Mekalister: Politika proširenja EU nije sama sebi cilj

EWB

Još jedno neusklađivanje Srbije sa restriktivnim merama EU prema Rusiji

EWB

Manco: Želimo Srbiju u EU, ključno zadržati opredeljenost

EWB