fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Vučić na GLOBSEC-u: Srbi nemaju ništa protiv Ukrajinaca, ali pamte 1999.

Aleksandar Vučić na panelu GLOBSEC-a; Foto: GLOBSEC

BRATISLAVA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na GLOBSEC-u govorio je o razlozima zbog kojih Srbija nije uvela sankcije Rusiji i budućnosti odnosa Srbije sa Evropskom unijom. On je u više navrata naveo bombardovanje 1999. kao razlog zašto građani Srbije  teško da podržavaju spoljnu politiku Zapada.

Na pitanje kako se Srbija zalaže za članstvo u EU, a istovremeno postiže gasne aranžmane sa Vladimirom Putinom, Vučić je ocenio da “svi rade i jedno i drugo”.

„Izvinite što govorim nešto što neko ne želi da čuje, ali ne možete da preživite bez snadbevanja gasom…Snadbevanje gasom nije ni na listi sankcija EU. Ima zemalja koje ne žele da koriste ruski gas, ali one samo vraćaju gas i plaćaju porez susednim zemljama i na kraju ipak koriste ruski gas”, rekao je Vučić. 

Prema njegovim rečima Srbija radi na diverzifikaciji snadbevanja energijom i o tome je razgovarao tokom današnjeg sastanka sa evropskim komesarom Marošem Šefčovićem.

„Moramo da preživimo i da se ponašamo racionalno i pragmatično, iako znam da te reči niko ne želi da čuje. Kada imate neku hajku, kada svi isto ponavljaju, veoma je teško racionalno promišljati”, rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da je tokom inauguracije u utorak govorio o neophodnosti postizanja kompromisa sa Prištinom i da je tom prilikom poručio da će to biti cilj Srbije. Ni danas tokom događaja u Bratislavi nije precizirao sadržaj tog kompromisa.

Govoreći o aprilskim izborima u Srbiji, Vučić je naglasio da su mnoge desničarske partije zbog rata u Ukrajini dobile jaču podršku nego ranije. „Mnogi naši birači bili su ljuti na nas jer smo glasali u UN protiv Rusije”, dodao je Vučić.

Naglasio je da narod Srbije nema ništa protiv Ukrajinaca, već da je reč o tome da se srpski narod još uvek seća šta se dešavalo 1999. godine.

„Kada ste to radili, niste marili za teritorijalni integritet, o čemu svakodnevno slušamo”, rekao je predsednik Vučić objašnjavajući zašto se Srbija nije uskladila sa sankcijama Rusiji dodajući da je 77% građana protiv sankcija. 

On je dodao da ne veruje u politiku sankcija.

“Ne možemo nauditi nikome osim sebi. I dajem sve od sebe da ne naudim svom narodu”, rekao je predsednik Srbije. Istakao je da je Srbija do sada donirala Ukrajini tri miliona evra, kao i humanitarnu pomoć, ali da vojnu neće slati niti naoružanje, “jer ne želi da bude deo rata”.

Upitan o izgledima za članstvo Zapadnog Balkana u EU nakon početka rata u Ukrajini, Vučić je rekao da Srbija “zaista može da ubrza svoj rad na reformama” ako EU pokaže da na nju računa kao na buduću članicu.

“Ne mislim da se u junu nešto može dogoditi kada je u pitanju proces pristupanja Zapadnog Balkana. Polažemo mnogo nade u decembar. Nadam se da možemo da uradimo dosta domaćeg zadatka i nadam se da ćemo imati mnogo jasniju situaciju u Evropi i veće odluke o Zapadnom Balkanu, posebno Francuske i Nemačke”, zaključio je Aleksandar Vučić.

Vučić sa Lajčakom i Bilčikom

Na marginama Foruma u Bratislavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u četvrtak sa specijalnim izaslanikom EU za Dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslavom Lajčakom.

Kako prenosi N1, Lajčak i Vučić razgovarali su o Briselskom sporazumu i usaglasili se da njegovo ispunjavanje ostaje ključna poruka za svaki dalji razgovor Beograda i Prištine. „Kao i uvek, otvoren i iskren razgovor sa Miroslavom Lajčakom o situaciji u regionu, kao i svim temama od interesa u cilju konstruktivnog nastavka dijaloga sa Prištinom“; napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Lajčaku je ponovio punu posvećenost Srbije nastavku tog procesa i nastojanjima da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa između Srba i Albanaca. „Saglasili smo se da je regionalna saradnja, uz očuvanje mira i stabilnosti jedini pravi put za napredak zemalja Zapadnog Balkana“, zaključio je Vučić.

Kako je ranije saopšteno iz predsedništva Srbije, Vučić se u Bratislavi sastao i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom kome je poručio da „Srbija nastavlja sa posvećenim radom na sprovođenju reformi, a posebno na unapređenju vladavine prava i jačanja poverenja u institucije, što je od izuzetnog značaja u procesu pristupanja Srbije EU“.

„Globsec“ se održava od 2005. godine, a tokom etablirao se kao vodeća platforma u regionu Centralne i Istočne Evrope i jedna od najboljih geopolitičkih konferencija na globalnom nivou. Forum će se održati od četvrtka 2. juna do subote 4. juna.

Portal European Western Balkan medijski je partner „GLOBSEC Foruma 2022“.

Povezani članci

Mogerini: EU neće postati globalna sila dok ne integriše Zapadni Balkan

Tanjug

Knajsl za DW: Cilj austrijskog predsedavanja EU približavanje jugoistočne Evrope

EWB

Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana 23. juna u Briselu

EWB