fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić na sastanku sa predstavnicima NKEU: Protivim se održavanju zamrznutog konflikta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Radna grupa za Poglavlje 35 NKEU; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Na sastanku sa radnim grupama za poglavlja 31 (Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) i 35 (Ostala pitanja: Odnosi sa Prištinom) Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) održanom 3. oktobra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je protiv održavanja zamrznutog konflikta, prenosi FoNet.

“Gotovo da nikada dalje nismo bili od kompromisnog rešenja, a najmanje zahvaljujući Srbiji, osim ako neko ne misli da bi bilo najbolje da priznamo nezavisno Kosovo i baš nas briga za narod i da li će Srbija nešto da dobije”, naveo je Vučić.

On je naglasio kako slučaj Jermenije i Azerbejdžana pokazuje koliko su opasni zamrznuti konflikti i koliko je apsolutna nemoć kompletne međunarodne zajednice.

Koordinatorka NKEU Nataša Dragojlović ocenila je da Vašingtonski sporazum i Briselski dijalog pokazuju da se velike sile zanimaju pre svega za pitanje rešavanja Kosova.

Kako će izgledati naši odnosi s njima, jednom kada se reši pitanje Kosova, šta će ostati od strateških partnerstva stvorenih samo u tom interesu, upitala je Dragojlović i naglasila da javnost očekuje odgovore od Vučića.

Predsedniku zahvaljuje što je prihvatio predlog Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 da se obnovi unutrašnji dijalog za pitanje Kosova.

Posle prve sesije, predsednik Srbije je rekao da je imao otvoren razgovor s NKEU, uz napomenu da su o nekim pitanjima bili saglasni, a o većini ne, “ali da je dobra praksa da se različite strane čuju i razgovaraju”

Dodao je da će nova vlada odraziti težnje za ubrzano pristupanje EU i da se neće odustajati od evropskog puta, iako je većina država članica priznala Kosovo.

Razgovor je vođen prema pravilima Četam haus.

Povezani članci

Prema Izveštaju Evropske komisije, dobar napredak lokalne samouprave

Tanjug

Vlast u Srbiji ne može da postavlja uslove Evropskom parlamentu o međustranačkom dijalogu

Sofija Popović

Usvojen izveštaj o NPAA za četvrto tromesečje 2018. godine

EWB