fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić nakon sastanka u Briselu: Nadam se da ćemo moći više da napredujemo u decembru

Foto: EU

BRISEL – Sastanak lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana završen je u četvrtak, bez konkretnih rezultata, iako je debate o proširenju bilo. Sastanak je trajao gotovo četiri sata, a bilo je planirano da traje do dva sata. Konferencija za novinare na kojoj je trebalo da se obrate lideri Evropske unije, otkazana je.

Lideri inicijative Otvoreni Balkan obratili su se na konferenciji za medije, na kojoj nisu krili nezadovoljnstvo održanim sastankom i činjenicom da Severnoj Makedoniji i Albaniji, i pored velikog napora, zbog Bugarskog blokiranja neće biti otvoreni pregovori.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su premijeri Severne Makedonije i Albanije na veoma hrabar i dostojanstven način branili interese svojih zemalja, uz uverenje da će pregovori o pristupanju Evropskoj uniji sa ove dve zemlje biti otvoreni, jer su uradile sve što je od njih traženo i ispunile sve uslove, prenosi FoNet.

Vučić je rekao da je potrebno prihvatiti inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona o kreiranju nove političke zajednice, kao načina da se čuje glas regiona, ali i da region čuje stavove EU.

“Ova politička zajednica je važna i značajna stvar za nas, tako ćemo moći svi zajedno da rešimo određena pitanja, da rešimo ova teška pitanja za Severnu Makedoniju i Albaniju, rekao je Vučić. Zahvaljujem premijerima Albanije i Severne Makedonije, Ediju Rami i Dimitru Kovačevskom, koji su bili fer prema Srbiji“,  rekao je Vučić i naveo da ne krije da su veliki pritisci zbog ukrajinsko-ruskog pitanja.

On je poručio da ima manje frustracija nego „prijatelji“ iz Severne Makedonije i Albanije zbog situacije u kojoj smo danas i dodao da veruje da Srbija može više uraditi u decembru.

Govoreći o percepciji Srbije u evropskim medijima, Vučić je spomenuo da je od početka rata u Ukrajini objavljeno 2629 članaka o tome da Srbija ugrožava čitav region, Bosnu, Kosovu. “Da li ste ikada videli ijedno izvinjenje tih medija”, upitao je srpski predsednik.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Vučiić je rekao da je to ideja tri zemlja regiona i da nije podložna bilo kakvom spoljnom uticaju, posebno negirajući da su uticaj na tu inicijativu imale Rusija ili Mađarska.

“Sami smo to uradili, nije nam bio potreban niko drugo. Tri balkanske nacije su sele i zajedno pronašle rešenje za neke od svojih problema. Da li je to zabranjeno i da li to treba zabraniti”, poručio je Aleksandar Vučić.

Povezani članci

Fajon: U EP su zabrinuti u vezi sa dijalogom vlasti i opozicije, dijalog da počne što pre

EWB

Joksimović: EU integracije strateški pravac razvoja

EWB

Vučić i Mekalister: Šta je stvarno ključno za napredak Srbije

EWB