fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić: Nemački zvaničnici su me obavestili da su tražili od Prištine da ukine takse

Beograd, 31. marta 2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic prisustvovao je danas sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU). Tema sastanka je "Resenje kosovskog pitanja - sansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije" . FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć sa savetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel. Tim povodom rekao je da očekuje da će tokom aprila biti novih pomaka i pokušaja iz EU da se stvari na terenu pomere.

Istakao je da su ga nemački zvaničnici obavestili da su nedvosmisleno tražili od Prištine da ukine takse, ali on, kako je istakao, ne očekuje da će Priština to učiniti.

Vučić je rekao da je sa nemačkim zvaničnicima razgovarao o odnosima Beograda i Prištine, taksama i platformi koju je Priština usvojila pre nekoliko dana i dodao da oni koji su takse uveli smatraju da imaju veliku internu političku podršku.

Kako je rekao, sa Nemcima je razgovarao i kako da se sačuva stabilnost i mir, kako da se spreči dalja eskalacija. Savetnici kancelarke su mu preneli da su od Prištine tražili ukidanje takse.

Upitan zašto Srbija nema platformu Vučić je rekao da ako hoćete da razgovarate s nekim onda ne zakucavate stvari, a ako zakucate teško je ekser izvući. “Da pravimo platformu sličnu Prištini, da postavimo tribunal za Albance koji su silovali Srpkinje, onda je jasno da to pravite da dogovora ne bude. Srbija pokazuje da je jasno opredeljenja za razgovore, pokazuje veću odgovornost jer nije uvela recipročne mere. Bori se za različite investicije, za ekonomski napredak. Da se ne ponašamo ovako ni na šta ne bismo mogli da računamo. Ako kažete nećete dogovor, onda pravite plaftorme”, podvukao je on.

Predsednik Srbije istakao je i da Srbija želi kompromis i dogovor.

Povezani članci

Inicijatori pisma Evropskog parlamenta: Stojimo rame uz rame sa organizatorima Europrajda

EWB

Nemački mediji: Srbija dobila direktan uticaj u Prištini

EWB

Vajgl: Politička kriza u Srbiji možda čak i gora nego što je bila u Severnoj Makedoniji

EWB