fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić o glasanju u UN: Srbija se neće pridruživati kada su u pitanju sankcije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija, kada je reč o glasanju na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja je u toku povodom krize u Ukrajini, pridružuje kada je tema rušenje i kršenje teritorijalnog integriteta, dok se neće pridruživati kada su u pitanju sankcije, prenosi N1. 

„Juče smo imali devet glasanja, u osam se nismo pridružili u jednom jesmo. Danas imamo jedno gde ćemo da se pridružimo, tako svaki dan, samo me obaveste na kraju o tim brojevima. Za sve ono što se tiče rušenja i kršenja teritorijalnog integriteta Srbija se pridružuje, za ono gde su u pitanju sankcije, Srbija se neće pridruživati”, rekao je Vučić i dodao da Srbija treba da “izdrži i ovo još malo, još koji dan” dok je on de fakto predsednik republike.

“E sad, posle toga kada izaberete nekog drugog, to je drugačija priča”, poručio je predsednik Srbije.

Generalna skupština UN trenutno održava hitnu posebnu sednicu, tek 11. put u svojoj 77-godišnjoj istoriji organizacije. Tokom debate, mnogi delegati su iznosili svoje stavove o nacrtu rezolucije koji će Skupština razmotriti kasnije ove nedelje, a koji je sličan tekstu na koji je Ruska Federacija stavila veto u Savetu bezbednosti. Ukoliko rezolucija bude usvojena većinom glasova, očekuje se da će osuditi agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu.

Pročitaj još: Hitna sednica o Ukrajini u Ujedinjenim nacijama, glasanje o rezoluciji se očekuje sutra 

Na pitanje novinara o “pritiscima sa kojima se suočava” Srbija, predsednik Aleksandar Vučić odgovorio je da su oni ogromni.„Do kasno noćas sam imao razgovore sa predstavnicima više zemalja, a i danas je tako ceo dan. Tek toliko o velikom poštovanju nezavisnosti i prava drugih zemalja da odlučuju“, ocenio je Vučić.

On veruje da će Srbije uspeti da odoli brojnim pritiscima, da sačuva nacionalni ponos i dostojanstvo, kao i da izbegne taj bes velikih. “Jer ti veliki taj bes obično iskaljuju na malima. Gledaćemo da sačuvamo i odbranimo zemlju, a da nam obraz ostane neukaljan”, zaključio je predsednik Srbije.

 

Povezani članci

[BSF] Danijelson: Jasna veza između normalizacije i pristupa EU

EWB

Centralizacija informacija, hapšenja i govor mržnje tokom vanrednog stanja našli svoje mesto u izveštaju EK

EWB

Predlog Komisije: Članice i zemlje u pregovorima da koriste Fond solidarnosti EU zbog pandemije

EWB