fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić o izveštaju Evropskog parlamenta: Pravda i moral na strani Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Traženje međusobnog priznanje Srbije i Kosova u izveštaju Evropskog parlamenta predsednik Srbije Aleksandar Vučić okarakterisao je kao „neku čudnu politiku“, prenosi dnevni list Danas. Takav zahtev Vučić je okarakterisao i kao „nepoštovanje sopstvenog pregovaračkog okvira od strane EU“.

Govoreći o izveštaju Evropskog parlamenta, Vučić je naveo da je u pregovaračkom okviru kao cilj navedena normalizacija odnosa Beograda i Prištine, ali ne i međusobno priznanje. Vučić je deo izveštaja okarakterisao kao „njihovu lepu želju“ i rekao da Srbija to ne želi.

Dodao je da može da sve „njihove udarce primi na sebe, jer su pravda i moral na strani Srbije“.

„Vi svoj posao, mi ćemo svoj. Ne mogu da negiram značaj opštih akata koje usvaja Evropski parlament, nije za šalu. Ali eto odluka naša je takva, i verujem da će ubrzo potvrditi i Vlada i Skupština Srbije“, rekao je Vučić.

U izveštaju EP, koji je juče izglasan na Odboru za spoljne poslove u EP (AFET), između ostalog, Evropski parlament prvi put poručuje da konačni sporazum između Kosova i Srbije mora biti „zasnovan na međusobnom priznanju“.

Pročitaj još: Usvojen izveštaj o Srbiji na Odboru za spoljne poslove u Evropskom parlamentu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u utorak povodom izveštaja da će „Srbija nastaviti da se dosledno pridržava poštovanja principa teritorijalnog integriteta, što se za EU nikako ne bi moglo reći“.

Prema njegovim rečima, tražiti od Srbije da uvede sankcije Rusiji i da prizna Kosovo može samo neko ko o Srbiji ne zna ništa, „ko je bahat ili ko je član Evropskog parlamenta ili sve troje“.

Vulin je istakao da je Srbija na evropskom putu već decenijama, dodajući da je pravo vreme da vojna neutralnost preraste i u političku.

„Ako nije jasno zašto, slobodno pročitajte rezoluciju evroposlanika u kojoj se od Srbije traži ono što niti može, niti hoće da uradi. Srbija će nastaviti da se dosledno pridržava poštovanja principa teritorijalnog integriteta, što se za EU nikako ne bi moglo reći“, zaključio je Vulin.

Povezani članci

Blumberg: Unutrašnji dijalog utvrđuje pregovaračku poziciju

EWB

Samit EU-Zapadni Balkan biće održan 6. maja putem video konferencije

EWB

“Pregovaračka poglavlja ne služe za ubacivanje bilateralnih zahteva”

EWB