fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić o nacrtu Rezolucije EP: Ne mogu da se iživljavaju na Moskvi, pa bi onda na Beogradu

Aleksandar Vučić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na konferenciji za štampu da će vlasti u Srbiji poslušati sve ono što govore poslanici Evropskog parlamenta, ali da će se na kraju rukovoditi samo interesima građana Srbije.

„Svakakve sam rezolucije Evropskog parlamenta video, blago njima ako nemaju pametnijeg posla nego da o Srbiji pišu kako i šta bi Srbija trebalo da čini. Stvarno im čestitam, nadam se se i verovao da imaju neka pametnija posla. Mi njih poštujemo, strašno su nam važni, ali važniji su nam građani Srbije i Parlament Srbije“, rekao je Vučić povodom nacrta Rezolucije EP u kom se Srbija poziva na usklađivanje svoje spoljne i bezbednosne politike sa EU.

Prema njegovim rečima, vlasti u Srbiji „primiće k znanju“ sve što kažu u EP jer su razne „pametne stvari mogli da čuju“, ali i mnogo gluposti, dodajući da će se na kraju rukovoditi samo interesima Srbije i voditi računa samo o Srbiji.

„Ako oni u ovom trenutku nemaju pametnija posla, pa pošto ne mogu više da se iživljavaju na Moskvi, pa bi malo da se iživljavaju na Beogradu…Ja im čestitam na tome i nemam baš nikakav problem sa tim. Oni neka rade svoj posao, mi ćemo svoj“, rekao je predsednik Srbije.

Povodom Rezolucije EP u kojoj se Srbija između ostalog poziva da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji, Vučić je poručio da je Srbija slobodna zemlja koja ne odlučuje po diktatu ultimatuma ili prema sili, već prema onome što štiti i što čuva, a to su građani i zemlja. On je ponovio da što se tiče stava Srbije prema Ukrajini, da će se Srbija rukovoditi zaključcima sednica Saveta nacionalne bezbednosti kao i do sada.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je juče da je Rezolucija Evropskog parlamenta najbolji način da Srbija shvati da joj nije mesto u EU.

„Pozivam poslanike Evropskog parlamenta da nastave sa politikom ucenjivanja i pritisaka prema Srbiji i da što pre usvoje Rezoluciju kojom od Srbije zahtevaju da uvede sankcija Rusiji. Nema boljeg načina da Srbija shvati da joj nije mesto u EU od politike poslanika EP i zato molim evroposlanika da se ni slučajno ne primene i da nastave da nas vređaju i ucenjuju, da nastave da pokazuju koliko ne poznaju Srbije i koliko im i nije važno da ih upoznaju“, rekao je Vulin.

Kako stoji u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, Vulin veruje da će i predsednik Srbije Aleksandar Vučić preispitati odluku o nastavku puta Srbije ka EU.

„Predsednika svih Srba Aleksandra Vučića samo vaše ucene i pretnje mogu uveriti da treba da napusti politiku približavanja Evropskoj uniji. Zato poslanici Evropskog parlamenta, nemojte da se stidite što vas u vašim zemljama ne pitaju i ne slušaju, samo nastavite sa napadima na Srbiju i pomozite Srbiji i predsedniku svih Srba da što pre napuste put ka članstvu u Evropsku uniju“, kazao je Vulin.

U Briselu je u toku rasprava u Odboru za spoljne poslove EP (AFET) o nacrtu Rezolucije EP o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika. Prema proceduri EP, usvajanje Rezolucije očekuje se sredinom jula na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Povezani članci

Fabrici: Hitna finansijska podrška EU Srbiji za nabavku vakcina

EWB

Izglasana rezolucija EP o Srbiji: Napredak u pregovorima tek posle sankcija Rusiji i reformi vladavine prava

EWB

Bugarska važan partner Srbije u procesu evropskih integracija

EWB