fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić: Obavestio sam Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju proširenja EU

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić u Parizu; Foto: Predsednik Srbije

PARIZ – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je obavestio predsednika Francuske Emanuela Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju u pregovorima sa EU.

“Važne vesti, obavestio sam predsednika Markona i zvanično ću potvrditi sutra na Samitu (sa Francuskom, Nemačkom i Kosovom) da Srbija, kao zemlja, prihvata novu metodologiju, koju je inicirao predsednik Makron. I mislim da je to izazvalo dodatno poštovanje i zadovoljstvo francuske strane”, rekao je Vučić, prenosi RTS.

Prema Vučićevim rečima, to će značiti da će Srbija kada, na primer, otvori ekonomska i socijalna poglavlja, odmah početi da ima pristup fondovima i svemu ostalom iz tih poglavlja.

„Kada otvorimo tih sedam, on prelazimo na novih pet, a zatim i novih sedam iz neke treće oblasti… Za Srbiju je bolje i povoljnije, a neusporedivo konkretnije, a to je jedino važno za građane Srbije. Mislim da su francuski domaćini zadovoljni“, rekao je Vučić koji je juče održao bilateralni sastanak sa francuskim predsednikom u Parizu.

Pored grupisanja pregovaračkih poglavlja u šest klastera, nova metodologija predviđa i jače podsticaje od EU u slučaju napretka kandidata, ali i negativne posledice ako napredak nedostaje.

Nova metodologija stavlja dodatni fokus na osnovne oblasti, uključujući demokratiju i vladavinu zakona, i daje državama članicama direktnije uključenje u proces. Takođe predviđa procenu javne podrške evropskim integracijama od strane lidera zemalja kandidata.

Inicijativu za promenu politike proširenja Evropske unije prva je pokrenula Francuska nakon što je Makron blokirao početak pregovora sa Tiranom i Skopljem. Promena metodologije je bila opciona za Crnu Goru, koja je to već prihvatila, kao i Srbiju.

Povezani članci

Lideri regiona dogovorili dalje korake za uspostavljanje malog Šengena

EWB

Vučić: Razgovarao sam sa Gojković, sednica parlamenta možda sledeće nedelje

EWB

Han: Sloboda izražavanja se ne može ostvariti bez lidera regiona

EWB