fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vučić: Platforma o Kosovu tek pred postizanje dogovora

Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Platforme o Kosovu će biti kada Srbija bude blizu dogovora, a pre toga Srbija neće otkriti svoju poziciju, da ne bi dobila manje nego što bi mogla, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sedmoj Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

On je na sednici istakao da se Srbija, kada su u pitanju njeni odnosi sa Kosovom, nalazi u veoma složenoj ekonomskoj, političkoj i bezbednosnoj situaciji.

“Smatram da je hrabrost, odvažnost, odlučnost, ali i dužnost da se za rešenjem traga, da se stvari ne stavljaju pod tepih i ne ostavljaju budućim generacijama”, rekao je Vučić na početku svog obraćanja.

On je istakao da problem predstavljaju i kosovske carine kojima je premijer Kosova Ramuš Haradinaj, “pogoršao spoljnopolitičku poziciju Kosova, ali je i tako poboljšao svoju poziciju na unutrašnjem planu”.

Govoreći o mogućnosti nastavka dijaloga sa Prištinom, Vučić je istakao da će početkom septembra biti više inicijativa i da će se tada videti u kom smeru će se dijalog kretati.

Izveštaj Evropske komisije važan

Vučić je rekao da je izveštaj Evropske komisije jako važna stvar, ali da se ne bi složio sa svim što u njemu piše. On je istakao da je izveštaj celokupno posmatrano po Srbiju veoma pozitivan.

“Što se tiče ekonomije, mislim da nisu dovoljno pratili uspeh koji smo mi postigli”, istakao je on i dodao da je Srbiji potreban jedan fleksibilan sistem javnih nabavki koji grantuje transparentnost i konkurentnost bez korupcije.

Govoreći o delu Izveštaja koji se bavi poglavljem 24, on je istakao da je on u toj oblasti sasvim korektan. S druge strane je rekao da mu je žao što je Komisija nezadovoljna i pored toga što je Srbija ispunila sve odredbe Venecijanske komisije.

Vučić je izjavio i da je izveštaj EU o napretku Srbije konstatovao važne pozitivne stvari po pitanju slobode izražavanja, ali da su naveli da nema napretka, što, ističe, ukazuje da je to politička ocena.

“Nikako da to čujemo od onih koji nemaju slobodu izražavanja. Pa bih voleo samo da nam EU to potkrepi sledeći put nekim primerom. Svaki dan slušam te pridike od onih koji se na najslobodniji način izražavaju i vode stalnu kampanju protiv svih koji im se ne sviđaju. Ali, oni to ne tvrde za sebe, već za nekog drugog da nema slobodu izražavanja”, rekao je Vučić i dodao da mu ona mnogo više liči na političku ocenu.

Predsednik Srbije je rekao da je 5 poglavlja spremno i da Evropska unija može da ih otvori ako želi.

“Oni mogu da ih otvore ako žele, mi ne želimo da ih molimo”, rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na odnose Srbije sa svojim susedima istakavši da je siguran da će u budućnosti sa Hrvatskom ostvariti bolje odnose, ali da to neće biti lako zbog skorašnjih evropskih izbora gde su antisemitske i nacionalističke stranke iz Hrvatske dobile dosta glasova. On takođe smatra da Srbija  treba da gradi dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom, sa Albanijom, ali i sa Severnom Makedonijom.

Bitno je da se postigne kompromis

Na pitanje da li se odustalo od podele Kosova i da li je ta opcija još uvek na stolu, Vučić je objasnio da je najvažnie da se postigne kompromis.

“Daću sve od sebe ekspicitno da postignemo kompromis. Ne znam kakav će kompromis da bude, čim budem saznao kakav može da bude, izaći ću pred građane Srbije da im saopštim njegov sadržaj”, rekao je Vučić.

Na sednici je bilo reči i o istraživanjima Helsinškog odbora, prema kojima Srbe na Kosovu više zanima primena kosovskih zakona nego formiranje Zajednice srpskih opština, kao i o tome da Srbi na Kosovu ne veruju Srpskoj listi jer se u parlamentu nije zalagala za primenu zakona.

Odgovarajući na te tvrdnje, Vučić je istakao da Srbima nije svejedno u kojoj državi žive i da će velika većina Srba reći da žive u Srbiji. On je naveo da Srpska lista po kosovskim zakonima osvaja vise od 90 odsto glasova i da je na ovogodišnjim izborima dobila više nego prošle godine.

Vučić je rekao da, po zvaničnoj statistici kosovske policije, najmanje kriminala ima na severu Kosova.

“Ne govorim da je tamo stanje divno, ali nije ni divlji zapad kao što mnogi hoće da predstave i kao što većina čezne da predstavi Prištinu kao anđela koji vode računa o poštovanju ljudskih prava, a sever kao leglo kriminalaca koji rade šta hoće uz podršku države Srbije, to je totalna neistina”, rekao je Vučić.

On je naveo da potreba da se sever Kosova kriminalizuje proizlazi iz potrebe da se sačuva nezavisno Kosovo u granicama koje priznaje većina zapadnih zemalja.

Pitanje upravljanja Gazivodama

Lidija Radulović iz Beogradskog centra za političku izuzetnost je  rekla da u oblasti energetike ne postoji dovoljna transparentnost kada su pregovori u pitanju i upitala predsednika da li postoji zvaničan predlog kada je u pitanju upravljanja Gazivodama.

Vučić je odgovarajući na pitanje rekao da se Srbija zalagala za formiranje kompanije što je i bilo predviđeno sporazumom.

“Međutim, suština sukoba je u detaljima, ko će da upravlja Gazivodama i Vlačom. Oni nemaju struju i vodu odakle drugde da dobijaju”, rekao je Vučić i dodao da je kompletan energetski aranžman sa srpske strane najlošije ispregovaran.

Povezani članci

Han: Kosovo da povuče takse, Srbija da se uzdrži od kampanje “povlačenja priznanja”

EWB

DW: Četiri scenarija i “zeleni talas” za Beograd i Prištinu

EWB

EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga

EWB