fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić: Potreban snažniji stimulans, vreme za Merkel i Makrona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropske narodne partije Donald Tusk; Foto: Evropski savet

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je dobio čvrstu reč predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da će Srbija postati članica EU kada ispuni obaveze, ali da je Srbiji potreban dodatni stimulans da bi Srbija završila svoj deo posla.

“Postoji perspektiva, i to je dobro, ali Srbija želi da dobije značajniju motivaciju”, rekao je Vučić posle razgovora sa predsednikom Evropskog saveta i poručio da je sada vreme za razgovor sa liderima Nemačke i Francuske, Angelom Merkel i Emanuelom Makronom.

Vučić je, na zajedničkoj pres konferenciji sa Tuskom, rekao da je zadovoljan razgovorima, ali da danas nije bilo moguće čuti konkretan datum.

On je dodao da je razlog za to što se danas nije čuo konkretan datum ukupna situacija u EU i atmosfera koja postoji u vezi sa procesom proširenja.

“Ali zadovoljan sam onim što sam čuo. Ubedio me je da računaju na Srbiju, verujem mu. I mi imamo dosta da uradimo”, rekao je Vučić.

“Mislim da smo čuli da postoji jasna opredeljenost, odlučnost da, ako uradimo svoj deo posla, da ćemo postati član EU, kako je EU i obećala. Videćemo, uradićemo naš deo posla. Moje mišljenje je da bi naši ljudi bili bolje motivisani ako znaju rok za ulazak u EU, ali danas nije bilo moguće dobiti konkretan rok”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa Tuskom.

“Jasno je da u ovom mandatu ne možemo da postanemo članica, ali se nadamo da bi to moglo da bude moguće u sledećem mandatu Evropske komisije, do 2019, 2020…”, rekao je predsednik Srbije.

U izjavi novinarima je preneo da se od Srbije očekuje završetak dijaloga s Prištinom, kao i reformi u oblasti spoljne politike i vladavine prava, i istakao da Srbija može da završi reforme, ali da završetak dijaloga zavisi od druge strane.

“Sada je vreme da se razgovara sa kancelarkom Merkel i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom”, primetio je predsednik Srbije.

EU razume poziciju Srbije, kaže, ali je potreban dodatni stimulans da bi naša zemlja završila posao.

Ovo je, kaže, jedan dobar sastanak, “u moru sastanaka” na putu ka konačnom cilju – članstvu Srbije u EU, naglasio je.

Vučić je dodao da je zadovoljan današnjim razgovorima sa Tuskom, da su razgovarali o reformama, uključujući i one u oblasti vladavine zakona, a regionalna pitanja su zauzela najveći deo njihovog razgovora, što je, kako kaže, prirodno i normalno.

“Razgovarali smo o procesu dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU i perspektivama i našim predviđanjima u vezi sa tim. Šta mi vidimo kao mogućnost da završimo taj proces, kako to da uradimo i kao da budemo podjednako zadovoljni ili nezadovoljni u Beogradu i Prištini. Kako da uradimo nešto za trajni mir u regionu”, dodao je Vučić.

Jedna od tema bila je i srpska spoljna politika.

“Dobili smo neke sugestije. Učinio sam sve da objasnim naše stavove. Donald je prijatelj Srbije, ume da se stavi na naše mesto i razume naše stavove”, rekao je Vučić.

“Ima stvari koje treba da se uzmu u obzir ili da se promene u budućnosti ako želimo da budemo članica EU”, rekao je on.

Povezani članci

Koha: Haradinaj prepustio Tačiju dijalog sa Beogradom

EWB

Kosovski specijalni sud u Hagu: Sve što treba da znate o ovoj instituciji

EWB

Ograničenje izvoza zaštitne opreme iz EU se više ne primenjuje na Zapadni Balkan

EWB