fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić: Pred Srbijom brojni izazovi nakon odluke Putina da prizna dve separatističke republike u Ukrajini

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić u Parizu; Foto: Predsednik Srbije

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio posle odluke predsednika Rusije Vladimira Putina da prizna dve separatističke republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije nije laka i da je dovodi u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi – političke, bezbednosne i ekonomske prirode, prenosi FoNet.

On je rekao da očekuje pritiske na Srbiju po pitanju uvođenja sankcija Rusiji i da je već imao pozive takozvane “vruće linije”, ali da je s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o regionu i da on želi da čuje Srbiju.

On je istakao da je juče imao dobar razgovor s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, da očekuje razgovore i narednih dana i da ostaju strahovi da li bi to moglo da se proširi na Zapadni Balkan.

Kako je rekao, uslediće dodatni pritisci na Srbiju po pitanju regiona i da se tim pritiscima može odupreti ozbiljnošću, a na pitanje da li “Srbija ima leđa”, rekao je “što bi rekao Bojko Borisov : golema grbina” i dodao da će Srbija proći “lakše nego mnogi drugi”, jer Srbija ima stabilan fiskalni sistem i da će sa ministrom finansija razgovarati šta sve može da se nabavi.

Vučić je kao ekonomski aspekt izazova naveo skok cene nafte, te istakao da će ceo svet u pogledu ekonomije imati problema, jer će krenuti da rastu i cene uglja i žita, a da će se u političkom smislu videti da li će se poluge moći vratiti na jednu stranu ili će se pokazati da postoji više supersila.

Kako je poručio, Srbija će imati dovoljno hrane i svega, ali će cene naftnih derivata ostaviti trag, kao i da ljudi treba da znaju da imaju “domaćinsku državu” i da su nabavljeni i lekovi i medicinski aparati.

“Nek se oni meni smeju, u toku su nabavke konzervi”, rekao je Vučić, koji je u razgovoru rekao da Srbija nabavlja i mleko u prahu, kao i da se ne obazire na izjave o tome šta nabavlja, jer nikoga u delegaciji ne zanimaju izbori i da sada mora da se bavi stvarima za državu.

Vučić je naglasio da je slušao izlaganje Putina i da je to Putin kakav je iza teleobjektiva, te da je govorio ono što misli.

“Srbija se nalazi na evropskom putu, Srbija je uvek isticala podršku integritetu Ukrajine, a imate 75 odsto nacije koja šta god da se dogodi biće na strani Rusije”, rekao je Vučić i dodao da se s tim kao predsednik države suočava.

 

Povezani članci

Vanredni izbori na Kosovu najverovatnije u septembru

EWB

NKEU: Političke elite u Beogradu i Prištini nisu spremne da reše kosovsko pitanje

EWB

Održana prva sednica Radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu

EWB