fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić: Prioriteti Srbije su članstvo u EU i regionalna saradnja

Elžbijeta Bjenkovska i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Predsednik Vlade Aleksandar Vučić danas je, na sastanku sa evropskom komesarkom za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, Elžbijetom Bjenkovskom, izrazio bojazan da će poruke i ideje o stvaranju velike Albanije, koje dolaze iz Prištine, ugroziti regionalnu stabilnost.

Vučić i Bjenkovska razgovarali su o evropskom putu Srbije, problemima u dijalogu sa Prištinom i podršci EU Srbiji kroz programe za podršku malim i srednjim preduzećima.

“Ključni spoljnopolitički prioriteti Srbije su članstvo u EU, regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima, kao i nastavak politike pomirenja. Srbija je kredibilan partner Evropske unije“, naglasio je premijer Vučić.

On je izrazio bojazan da će nedavne poruke i ideje o stvaranju velike Albanije, koje dolaze iz Prištine, usporiti dijalog i ugroziti regionalnu stabilnost, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Evropska komesarka čestitala je premijeru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji.

Bjenkovska je istakla da je Srbija stub stabilnosti u regionu i da je neophodno raditi na održavanju mira i dobrosusedskih odnosa.

Ona je pozdravila i ekonomske promene koje je srpska vlada sprovela i naglasila da je neophodno raditi na privatizaciji velikih javnih preduzeća.

Premijer Vučić je istakao da veruje da je region Zapadnog Balkana spreman za dublji oblik ekonomske integracije kroz uspostavljanje jedinstvenog tržišta, što bi podiglo konkurentnost regiona u celini.

Povezani članci

Vlasti i opozicija u sporu oko uključenosti Srbije u nabavku vakcine protiv COVID-19

EWB

Indeks demokratije “Ekonomista”: Srbija i dalje u kategoriji nepotpunih demokratija

EWB

Srpske sudije i tužioci nisu položili zakletvu

EWB