fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić prmio akreditive šefa Delegacije EU

Sem Fabrici i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je od izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Sema Fabricija akreditivna pisma, kojim ga predsednik Evropskog saveta i predsednik Evropske komisije imenuju za šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Predsednik Vučić je, poželevši ambasadoru Fabriciju dobrodošlicu i uspeh u vršenju važne i odgovorne dužnosti, naglasio da je za Srbiju punopravno članstvo u Evropskoj uniji jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta.

Srpski predsednik je italijanskom diplomati, koji će u narednom periodu u Srbiji predstavljati EU, rekao da veruje da će svojim iskustvom, znanjem i angažmanom dati važan doprinos daljem toku pregovora o punopravnom članstvu.

„Perspektiva punopravnog članstva daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje sprovodimo, kao i politici pomirenja i regionalne saradnje na Balkanu“, istakao je srpski predsednik.

On je takođe rekao da je uveren da svako dodatno potvrđivanje jasne perspektive članstva ima pozitivan efekat na proces pristupanja Srbije EU.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na podršci Evropske unije kao našeg najznačajnijeg donatora i naglasio da Srbija čak dve trećine svoje spoljno-trgovinske razmene realizuje sa članicama Evropske unije.

Ambasador Fabrici je rekao da je došao sa osećanjem velike odgovornosti za dužnost koju će obavljati i da veoma dobro zna koliko je Evropska unija posvećena evropskoj perspektivi Srbije i celog regiona.

Novi šef Delegacije EU je istakao da je primetio pozitivne korake koje Srbija pravi sprovodeći neophodne reforme, kao i doprinos koji daje miru, stabilnosti i saradnji na Zapadnom Balkanu.

Posebno je istakao da je Srbija u proteklom periodu postigla značajne ekonomske rezultate.

Povezani članci

Fabrici: Solidarnost i zajedništvo način da se Evropa izbori sa krizom

EWB

CEPRIS: Priprema promena Ustava suprotna samom Ustavu i stvarnim potrebama pravosuđa

EWB

Hojt Ji: Budućnost Srbije u Evropi

EWB