fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić: Punopravno članstvo u EU način da ostvarimo naš cilj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici; Foto: FoNet

BEOGRAD – “Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom svečanostvi povodom obeležavanja Dana Evrope, prenosi N1. 

Vučić je tom prilikom podsetio na važnost reformi.

„Moramo mnogo napora da uložimo u reforme. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima ozbiljno pristupamo“, rekao je Vučić.

Naveo je da Beogradu nije lako kada čuje različite primedbe u vezi s Kosovom i kritike u vezi stanja vladavine prava, ali da se nedavno uverio da Srbija nije imala dovoljno posvećen pristup rešavanju gorućih problema u oblasti vladavine prava.

„EU je nesumnjivo najveći donator i investitor u Srbiji i daleko najvažniji trgovinski partner Srbije. Oko dve trećine svih poslova vezuje se za naš odnos sa zemljama EU. Da li se to nekome sviđa ili ne, potpuno je svejedno, to su činjenice“, dodao je Vučić.

Kao primer je naveo da je 2014. godine, kada je postao premijer, u firmama koje su dolazile iz EU bilo više od tri puta manje zaposlenih nego danas.

Vučić je rekao da je vizionarska ideja francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, da bivši neprijatelji Francuska i Nemačka počnu da sarađuju, donela istinsku pobedu novopronađenog međusobnog poverenja i vere u ideju ujedinjenja različitosti u miru.

„Tu veru, iako to ne izgleda uvek tako, imamo i mi u Srbiji, kao i nadu da će naša konkretna dostignuća na dugom putu do članstva biti adekvatno vrednovana i da će Srbija uz vašu pomoć i kritiku postati zemlja koju ćete rado videti kao ravnopravnog člana evropske zajednice nacija“, kazao je Vučić.

Fabrici: Čvrsto stojimo na vašem evropskom putu

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici u svom obraćanju rekao je da epidemija koronavirusa predstavlja poslednji stres koji testira jedinstvo EU.

„EU je pokazala spremnost da reaguje. Prvi put smo uspostavili jedinstven mehanizam za distribuciju medicinske opreme i vakcina. Pandemija nas nije sprečila da postignemo novi konsenzus za buduće decenije. Nije preusmerila ni naš fokus za zapadni Balkan. Mnogo je posla pred nama, ali čvrsto stojimo na vašem evropskom putu“, rekao je Fabrici.

Fabrici je podsetio da je EU je prvi trgovinski partner Srbiji, najveći investitor i izvor novih radnih mesta, partner za strateške infrastrukturne projekte, ali i partner za obrazovanje i socijalni razvoj.

„EU radi sa vama na ispunjenju vizije da postanete deo evropske porodice“, kazao je Fabrici.

„Znamo da postoje teškoće u vladavini prava, potrebno je normalizovati odnose u dijalogu s Prištinom, ali znamo da će Srbija imati sposobnosti da ispuni sve obaveze. Treba da računamo jedni na druge. Srbijo, Evropa računa na tebe“, dodao je on.

Vučić i Fabrici su otkrili umetničku instalaciju „Rast“, inspirisanu evropskim vrednostima dostojanstva, demokratije, ravnopravnosti, vladavine prava i solidarnosti, a njen ekološki aspekt ogleda se u korišćenju biorazgradivih materijala i pozitivnom uticaju na neposredno okruženje.

Evropske zemlje  slave Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije. Dan pobede nad fašizmom slavi se u znak sećanja na 9. maj 1945. kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Dan Evrope je ustanovljen u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.Šumanova deklaracija je dovela do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Povezani članci

“Mini Šengen” od danas “Open Balkan”, potpisana još tri sporazuma

EWB

Mekalister: Srbija jasno ide ka članstvu u EU

EWB

Srbija i Republika Srpska zajedno će konkurisati za fondove EU

EWB