fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić, Rama i Zaev održali sastanak o “malom Šengenu”

Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev; Foto: Tanjug / Tanja Valić

ZAPADNI BALKAN – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev održali su video sastanak o “malom Šengenu”, kojim je obnovljena inicijativa za unapređenje regionalne saradnje pokrenuta prošle godine, saopšteno je iz Vučićevog kabineta, prenosi FoNet.

Konstatovano je da je inicijativa u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, i da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Aktivnosti inicijative za unapređenje regionalne saradnje bile su odložene zbog pandemije COVID-19, kao i zbog izbora održanih u Severnoj Makedoniji i Srbiji, podseća se u saopštenju.

Trojica lidera su se saglasili da je ova kriza dodatno naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem.

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije su posebno istakli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje, te su stoga uputili poziv Prištini da se pridruži ovoj inicijativi. Poziv je usledio nakon utvrđivanja okvira koji je definisan u Vašingtonu u septembru ove godine između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev dogovorili su se i da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, u cilju ubrzanja procesa potpisivanja i sprovođenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapređenje regionalne saradnje.

Učesnici sastanka su se saglasili da ova inicijativa može da se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmerenih na razvoj regiona, a u skladu sa Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje Zapadnog Balkana.

Trojica lidera su izrazili nadu da će i Vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine uskoro moći da se pridruže ovoj inicijativi, čime bi se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih država regiona.

Povezani članci

Da li će DFC moći da parira kineskim investicijama u Srbiji?

Sofija Popović

Poslanik Bundestaga: Donosioci odluka u Srbiji jasnije da šalju poruke da su za EU

EWB

Evropski parlament usvojiće rezoluciju o situaciji na Kosovu

EWB